O balenă beluga a fost găsită moartă, iar norvegienii insistă că nu este vorba despre un animal oarecare.
O belugă cunoscută sub numele de Hvaldimir, care a fost văzută pentru prima dată în Norvegia, nu departe de apele rusești, purtând un ham ce a stârnit zvonuri că ar putea fi un spion pentru Moscova, a fost găsită moartă, se arată în The Guardian.
Postul public norvegian NRK a raportat că leșul balenei a fost găsit plutind în golfulețul Risavika din sudul Norvegiei, sâmbătă, de către un tată și fiul său care pescuiau.
Beluga, al cărei supranume era o combinație între cuvântul norvegian pentru balenă – hval – și prenumele președintelui rus, Vladimir Putin, a fost ridicată din apă cu macaraua și transportată la un port din apropiere, unde specialiștii au examinat-o.
Biologul marin Sebastian Strand a declarat: „Din păcate, l-am găsit pe Hvaldimir plutind în mare. A murit, dar nu este clar imediat care a fost cauza decesului”. El a adăugat că nu erau vizibile leziuni externe majore pe animal. Strand, care a monitorizat aventurile lui Hvaldimir în ultimii trei ani în numele organizației non-profit Marine Mind din Norvegia, a spus că a fost profund afectat de moartea bruscă a balenei din specia beluga.
„Este absolut îngrozitor,” a spus Strand. „El părea în stare bună [vineri], așa că trebuie doar să aflăm ce s-ar fi putut întâmpla aici”.
Balena de 4,2 metri și 1.225 kg a fost văzută pentru prima dată în aprilie 2019 de către pescari lângă insula nordică Ingøya, nu departe de orașul arctic Hammerfest. Era echipată cu un ham și ceea ce părea a fi un suport pentru o cameră mică și o cataramă marcate cu cuvintele „Equipment St Petersburg”.
Acest lucru a stârnit acuzații că beluga era o „balenă spion”. Experții au spus că marina rusă este cunoscută pentru antrenarea balenelor în scopuri militare.
De-a lungul timpului, beluga a fost observată în apele mai multor orașe de coastă norvegiene și a devenit rapid clar că era foarte blândă și îi plăcea să se joace cu oamenii, a spus NRK.
Marine Mind a declarat pe site-ul său că Hvaldimir era foarte interesat de oameni și răspundea la semnele cu mâna. „Pe baza acestor observații, părea că Hvaldimir a ajuns în Norvegia traversând din apele rusești, unde se presupune că a fost ținut în captivitate,” se spune în comunicat.
Din cauza acestui comportament, mass-media norvegiană a speculat de asemenea că Hvaldimir ar fi putut fi folosit ca „balenă terapeutică” în Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu