Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre Planul național de combatere a cancerului.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit, la conferința „Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului“, organizată de DC MEDIA GROUP, despre Planul național de combatere a cancerului.
„Acest plan înseamnă o reorganizare a sistemului de sănătate, în ceea ce privește alcătuirea unor rețele la nivel regional, care să poată să ofere pacienților oncologici toate tipurile de servicii de care au nevoie, de la diagnostic, până la testarea moleculară care permite adresare tratamentului individualizat, oferirea de rețele terapeutice - chimioterapie, radioterapie, dar și tratament chirurgical.
Criteriile de calitate și de competență ale instituțiilor medicale au fost adoptate de grupul de lucru extins. Avem între 40 și 60 de specialiști din oncologie sau din domenii conexe care lucrează la aceste norme și în momentul de față avem aceste criterii disponibile încât fiecare unitate medicală să poată să ofere tipuri de servicii cât mai complete.
Pe de altă parte, aceste rețele merg în paralel cu descrierea traseului pacientului, astfel încât acesta să nu mai trebuiască să circule între diverse regiuni din țară și să beneficieze de toată gama de diagnostic“, a punctat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a venit și cu detalii privitoare la tipurile de cancer care vor fi urmărite în cadrul programelor de screening desfășurate la nivel național și lucrurile de care vor beneficia pacienții oncologici.
„Cea de-a doua componentă se referă la programele de screening. Sunt 4 programe la care au fost elaborate normele tehnice. E vorba de cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul de prostată și cel digestiv. În perioada următoare le vom demara la nivel național.
Până acum au existat doar programe locale sau cel multe regionale. Acum vom avea 4 tipuri de cancer la care se va face screening în România. Implementarea unuia astfel de program este ambițioasă, pentru că înseamnă implementarea unor norme, care se face cu niște oameni motivați și antrenați, iar medicina de familie o să joace un rol important.
Pacientul identificat cu o anumită formă de cancer trebuie să intre pe circuitul descris, încât să beneficieze de precizarea diagnosticului, urmat de tratament adaptat cancerului respectiv.
Această echipă a Ministerului Sănătății a lucrat și cu specialiștii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, încât pachetul de servicii oferit pacienților oncologici este mult, mult mai mare și cuprinde dincolo de resursele terapeutice și alte tipuri de investigații de care au nevoie aceștia, nu doar pentru detecție, ci și monitorizarea evoluției bolii. Aș mai menționa și îngrijirile paliative, care se desfășoară în afara planului național de paturi. Paturile de paliație se pot contracta suplimentar față de serviciile medicale oferite în sistemul de îngrijire spitalicească continuă.
Cred de asemenea că este un câștig important și introducerea pacienților oncologi neasigurați în cadrul programului. Sunt progrese mari, dar și nevoia de finanțare este foarte importantă, inclusiv introducerea de molecule noi pe lista de medicamente. Încet, încet, lucrurile vor progresa într-o manieră care să ofere pacienților din România nu numai accesul la aceste servicii, dar și o percepție legată de siguranță și încredere în sistemul de sănătate“, a conchis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu