Potrivit unor studii nord-americane şi spaniole, femeile care alăptează mai mult de 6 luni prezintă un risc mai redus de a se îmbolnăvi de cancer. De asemenea, scade riscul de a avea hipertensiune arterială.
Autor: Anca Murgoci
Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF susţin că laptele de mamă este alimentul ideal în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului. Există studii care arată că alăptarea nu ajută doar bebeluşul, ci şi pe mamă. Astfel, un studiu de la Universitatea din Granada (Spania), demonstrează faptul că femeile care alăptează pe o perioadă de mai bine de 6 luni, reduc posibilitatea unui cancer la sân. Mai exact, riscul de a avea aceată boală scade cu 4,3% pe an. Alăptarea este cea mai comună metodă de a preveni cancerul . Cercetătorii susţin că în ţările dezvoltate, riscul de cancer mamar ar putea scădea cu 50% dacă femeile şi- ar alăpta copiii pe o perioadă mai lungă de timp.
Un alt studiu, de la Universitatea din Carolina de Nord, demonstrează că femile care alăptează au şanse mai mici de a avea hipertensiune arterială. Cele care nu alăptat niciodată au un risc ridicat ridicat de hipetensiune arterială, faţă de cele care îşi alimentează bebeluşul exclusiv cu lapte matern. Cu toate acestea, cercetătorii susţin că rezultatele nu arată 100% faptul că există o relaţie cauză-efect între o bună sănătate a vaselor de sînge şi alăptarea. Trebuie amintit că bebeluşii care sunt alăptaţi la sân au un risc mai mic de a dezvolta boli. Aceştia au mai puţine şanse de a suferi infecţii la urechi şi diaree.
Studiile anterioare arată că alăptarea scade şi riscul apariţiei diabetului zaharat, colesterolului şi a bolilor cardiace.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci