Beneficiile consumului de ouă

Revenire spectaculoasă! Odată considerat „de evitat” în nutriție, oul revine acum speculos la statutul de superaliment! Iată care sunt principalele sale beneficii pentru sănătate.

Se pare că reputația proastă pe care au avut-o ouăle pentru o lungă perioadă decurge dintr-o neînțelegere. Există de fapt o mulțime de nutrienți și beneficii pe care oul de găină le aduce sănătății. Acest mic pachet de doar 78 de calorii, conține 212 mg de colesterol, iar din acest motiv era exclus din diete. Ei, bine, nu trebuie evitat. Doar în gălbenuș găsim, spre exemplu, 21 de vitamine și minerale (A, B, E și H), iar 40% din el este, de fapt, proteină pură. 

Deci, dacă ați evitat ouăle până acum, iată cinci motive pentru a le include din nou în meniu:

1. Ouăle sunt una dintre cele mai ieftine surse de proteine

Un ou de găină costă în jur de 50-70 de bani și oferă șase grame de proteine de înaltă calitate - ceea ce înseamnă că are toți aminoacizii pe care poți să îi obții din alimente, la fel ca și carnea. De asemenea, se crede că proteina din ou este cea mai „sățioasă" dintre toți nutrienții. Și, amintiți-vă că aproximativ jumătate din proteinele din ou se găsesc în gălbenuș, nu numai în albuș.

2. Potolesc senzația de foame

Un ou servit la micul dejun va amâna apariția senzației de foame mai mult decât o fac alimentele pe bază de cereale, arată mai multe studii citate de webmd.com.

Într-unul dintre ele, bărbații care au mâncat ouă dimineața erau mult mai mulțumiți, aveau niveluri mai scăzute de hormoni ai foamei și mâncau mai puțin la prânz (și, de fapt, toată ziua!) decât cei care consumaseră altceva la micul dejun.

3. Conțin nutrienți care îți protejează ochii

Ouăle sunt bogate în luteină, un pigment galben concentrat, care se găsește și în retină. Luteina ajută la protejarea ochilor de degenerarea maculară, cauza principală a pierderii vederii. De asemenea, protejează ochii și contra efectelor nocive date de „lumina albastră", de zi cu zi, care este emisă de smartphone-uri, tablete și computere. Deși cercetările privind lumina albastră sunt încă puține, sunt ipoteze că aceasta ar putea contribui la creșterea riscului de cancer, obezitate și boli oculare. Luteina din ou se găsește în gălbenuș - un alt motiv pentru a mânca oul întreg, nu doar albușul.

4. Nu favorizează înfundarea arterelor, așa cum se credea

Zeci de ani, ouăle au fost acuzate de „crime” pe care nu le-au comis - și anume, creșterea colesterolului și creșterea riscului de apariție a bolilor de inimă. Numeroase studii însă au arătat că, de fapt, colesterolul din anumite alimente, precum ouăle și crustaceele, nu e un pericol așa de mare cum se credea. De fapt, cea mai nouă versiune a Ghidului dietetic pentru americani a eliminat recomandarea de a limita colesterolul alimentar la 300 mg pe zi.

5. Te ajută să-ți păstrezi masa musculară

După vârsta de 30 de ani, oamenii încep să-și piardă masă musculară, cu până la cinci procente pe fiecare deceniu care trece! Pierderea aceasta vă poate face să vă simțiți slabi, vă reduce rezistența și, în cele din urmă, la vârstă înaintată, puteți suferi căderi debilitante. Exercițiile, în special cele de forță, vă va ajuta să păstrați o parte din mușchi l masă normală, dar și aportul de proteine e important. Ouăle conțin proteine de înaltă calitate care repară mușchii după exerciții și ajută la refacerea lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel