Persoanele care au frați sau surori și păstrează relația în timp au parte de mai multe beneficii, arată studiile internaționale.
Când vine vorba de relațiile interpersonale ale adulților, cele cu frații sau surorile tind să cadă pe planul doi. Relațiile dintre părinți și copii, cele romantice sau cele pe care le avem cu amicii ori colegii de muncă ne captează atenția. Cu toate acestea, cele pe care le avem cu frații sau surorile tind să fie cele mai durabile din viața de adult, scrie CNN Health.
În cel mai bun caz, ne alegem cu un prieten pe viață, dar de cele mai multe ori relațiile cu frații sau surorile presupun multe implicații și pot fi complicate. Relațiile dintre adulți se pot rupe chiar și între frații care erau inseparabili în copilărie.
Exemplul prinților William și Harry este ce mai bun în acest caz. Cei doi se vor revedea la dezvelirea statuii mamei lor, Diana, prințesa de Wales. Dacă în trecut aceștia erau inseparabili, în prezent relația lor s-a răcit considerabil. Oamenii de știință consideră că timpul petrecut reparând astfel de relații este benefic, deoarece cei care au relații apropiate cu frații tind să fie mai fericiți și sănătoși.
„Relațiile dintre frați sunt foarte importante, dar de multe ori sunt trecute cu vederea. Dacă simți că ești conectat și apropiat de familia de origine, ei sunt ca baza ta. Sunt oameni la care poți mereu să te întorci”, a explicat Jonathan Caspi, profesor în departamentul de științe familiale și dezvoltare umană a Universității de stat Montclair din New Jersey.
Statisticile din Statele Unite relevă faptul că 8 din 10 copii locuiesc cu cel puțin un frate sau o soră, fie că legătura lor este una biologică sau aceștia sunt adoptați. Multe studii se bazează pe perioada copilăriei, când interacțiunea copiilor unei familii este esențială în dezvoltarea lor. Aceste relații le permit copiilor să experimenteze diferite emoții și situații sociale, în special cele legate de conflict. Frații se susțin în învățarea modurilor de a-și controla emoțiile.
Relațiile fraților adulți au fost subiectul studiilor doar în situații sporadice, dar rezultatele indică faptul că există beneficii ale acestor relații dacă sunt menținute de-a lungul timpului. Apropierea dintre frați a apărut inițial în studii asemenea unei variabile independente în cazul bunăstării emoționale a unui adult, în special în studiul de lungă durată a Harvard despre Dezvoltarea Adulților, care a început în 1937 și a inclus 243 de persoane din cohorta instituției de învățământ.
Dintre bărbații care au fost apropiați cu frații în copilărie, 93% dintre aceștia avea o sănătate de invidiat la vârsta de 65 de ani, iar situația financiară era sub aspecte favorabile. Sănătatea mentală, de asemenea, se prezenta ca fiind bună.
Un studiu suedez din 1999 a ajuns la aceleași concluzii. Persoanele de peste 83 de ani care aveau o relație mai bună cu frații decât cu prietenii sau propriii copii erau mai fericite și sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că numărul de prieteni scade odată cu înaintarea în vârstă, dar mai evidențiază și importanța apropierii dintre doi copii, ce aparțin aceleiași familii. Aceștia sunt parteneri de viață de încredere și o legătură cu trecutul.
Relațiile defectuoase cu frații duc în stadiul adult de viață către tendințe depresive, conform unei analize din 2007. Un jurnal danez de sociologie a sugerat în urma unui studiu pe 6.630 de persoane că există o legătură între persoanele ce trec prin evenimente traumatice, divorțează, au dependențe sau probleme financiare și relațiile reci și distante cu frații sau surorile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci