Dieta mediteraneană este reconfirmată, an de an, drept cea mai potrivită pentru o viață lungă și sănătoasă.
Sorin Cace a vorbit despre creșterea speranței de viață, în contextul discuției despre dieta mediteraneană, care pare a fi secretul nu doar al longevității, ci al unei vieți lungi și sănătoase.
Într-o intervenție la Digi24, Sorin Cace a enumerat mai mulți factori care determină longevitatea: ”În primul rând, este creșterea calității vieții în multe țări din Europa, din America de Nord, din Asia. Al doilea factor ține de stilul de viață, vorbind despre un comportament mult mai focalizat către sănătate. Apoi, serviciile medicale: accesul la serviciile medicale, dar și serviciile medicale mult mai bune care ajută persoanele să trăiască mai mult”.
Sociologul a punctat că sunt aspecte combinate ce duc la creșterea stilului de viață, fiind țări care au depășit de mult o speranță de viață de 82 - 83 de ani. Speranța de viață medie în Europa este de 81,5 ani, pe când în România este 76,6 ani.
Sorin Cace afirmă că oamenii cu o alimentație riguroasă și care fac mișcare fizică au mai multe șanse să trăiască mai mult. ”În plus, în zona mediterană, aici și un anumit tip de alimentație contribuie la o sănătate mai bună și, clar, la o speranță de viață ridicată”.
Un studiu de anul trecut arăta că ”o aderență mai mare la această dietă și stilul de viață mediteranean este asociată cu un risc cu 29% mai mic de mortalitate din toate cauzele și cu un risc cu 28% mai mic de cancer, în comparație cu persoanele care urmează cel mai puțin această dietă și stil de viață”.
An de an, dieta mediteraneană este reconfirmată drept cel mai bun stil de viață pe care-l putem adopta, date fiind beneficiile uimitoare pentru sănătate și pentru creșterea longevității.
Cercetătorii au măsurat aderarea oamenilor la un stil de viață mediteranean în funcție de trei indici:
1. Consumul de alimente tipice dietei mediteraneene.
2. Urmarea obiceiurilor alimentare mediteraneene.
3. Respectarea unei activități fizice adecvată, odihnei, contactului social și obiceiurile asociate cu culturile mediteraneene.
Dieta mediteraneană ne duce, de multe ori, cu gândul la Ikaria, insula din Grecia inclusă în ceea ce se numește ”Zonă Albastră”. Aici trăiesc cei mai mulți oameni de peste 90 de ani de pe planetă. Populația din Ikaria trece lejer de 100 de ani. Mulți spun că au uitat să moară.
Oameni de știință din toate lumea și-au manifestat interesul puternic în a descoperi ce-i face pe ikarieni nu doar centenari, dar și să ajungă la această vârstă cu o condiție fizică bună și chiar sănătoși, deși vorbim despre o sută de ani de viață. Sunt multe rapoarte care se concentrează pe viața oamenilor din această mică și îndepărtată insulă a Greciei, scrie sursa citată.
Ikaria face parte din ”Blue Zones” (n.r. Zonele Albastre), nume dat pentru cinci locuri din această lume: Ikaria din Grecia, Sardinia din Italia, Okinawa din Japonia, Nicoya din Costa Rica și Loma Linda din California. În aceste cinci locuri din lume, locuitorii depășesc speranța de viață și trăiesc sănătoși peste 90 de ani. Și ce poate fi mai curios decât viața?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News