Nuca de cocos este un fruct exotic care a devenit popular în ultimii ani datorită gustului și al beneficiilor pentru sănătate.
Nuca de cocos, sau cocos nucifera, este fructul cu coajă dură a cocotierului. Este folosit pentru sucul său, pentru ulei sau pulpa gustoasă, scrie Health Line. Cocotierii cresc în regiuni tropicale de peste 4.500 de ani, iar în perioada recentă a fost popularizat pentru gust, preparatele culinare și beneficii pentru sănătate.
Diferită de alte fructe cu o cantitate mare de carbohidrați, nuca de cocos conține în majoritate grăsimi. Fructul mai conține proteine și vitamina B. Un mineral pe care nuca de cocos îl conține este manganezul, esențial pentru sănătatea oaselor și pentru digestia carbohidraților, proteinelor și al colesterolului. Cocosul mai este bogat în cupru și fier. Grăsimile sunt de tipul trigliceridelor cu lanț mediu, grăsimi absorbite repede în corp, prin intestinul subțire, oferind un plus de energie.
Ponderea de carbohidrați, proteine și grăsimi din nuca de cocos ajută corpul să controleze nivelul de zahăr din sânge. Un studiu efectuat pe cobai de laborator a oferit rezultate îmbucurătoare: fructul are efecte antidiabetice, cel mai probabil datorită conținutului mare de arginină. Cobaii hrăniți cu proteina extrasă din cocos aveau un nivel al zahărului și al insulinei mai bun decât cei hrăniți cu proteină din alte surse.
Cocosul conține compuși antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor împotriva oxidării. Principalii compuși sunt: acidul galic, acidul cafeic și acidul salicilic. Aceștia ajută la încetinirea procesului de oxidare a colesterolului rău, scăzând practic riscul de a forma depuneri pe artere sanguine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News