Beneficiile pe care le-ar avea Canada dacă ar ”fuziona” cu SUA. Trump: Împreună ce mare națiune ar fi

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Donald Trump a reacționat după ce Justin Trudeau și-a anunțat demisia din funcție de premier al Canadei și explică beneficiile pe care le-ar avea Canada dacă ar ”fuziona” cu SUA.

Citește și: SUA va crește taxele vamale pentru vecinii săi direcți, Canada și Mexic, dar și pentru China, anunță Trump

Donald Trump, președintele ales al SUA, a afirmat luni, într-un mesaj pe rețeaua sa socială după anunțul demisiei prim-ministrului canadian Justin Trudeau, că este în interesul Canadei să devină ”al 51-lea stat” al Statelor Unite, transmite AFP.

”În cazul în care Canada ar fuziona cu Statele Unite, nu ar mai exista taxe vamale, impozitele ar scădea considerabil și Canada ar fi complet sigură în fața amenințării navelor rusești și chineze care o înconjoară constant. Împreună ce mare națiune ar fi!!!”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social.

Trump a mai evocat recent ideea de a face din Canada al 51-lea stat al Statelor Unite, spunând că este o ”idee excelentă”, într-un moment în care vecinul nordic se află în plină criză politică.

Citește și: Trump reiterează că vrea anexarea Canadei: ”Mulți canadieni ar vrea”

Canadienii ”ar economisi masiv în ce privește impozitele și protecția militară. Cred că este o excelentă idee. Al 51-lea stat!!!”, a scris Trump pe Truth Social la 18 decembrie.

”Mulți canadieni doresc ca” țara lor, ”Canada, să devină al 51-lea stat” al SUA, a mai afirmat Trump, notează Agerpres.

Canada, monarhie constituțională democratică

Trebuie reamintit faptul că statul nord-american, ca membru al Commonwealth, este o monarhie constituțională democratică, al cărei șef de stat este un suveran și al cărei șef de guvern este un prim-ministru. Canada dispune de un regim parlamentar federal, ceea ce înseamnă că guvernul federal și guvernele provinciale și teritoriale își împart responsabilitățile și competențele guvernamentale.

Suveranul este reprezentat, la nivel federal, prin guvernatorul general al Canadei, iar la nivel provincial, de locotenenții-guvernatori (omologii locotenenților-guvernatori în teritorii sunt comisarii, aceștia din urmă fiind însă reprezentanții guvernului federal și nu ai suveranului în mod direct).

Formată din suveran, prim-ministru, guvern și ministere, puterea executivă implementează legile. Liderul partidului sau al coaliției care câștigă cele mai multe mandate în Camera Comunelor la alegerile generale este desemnat, de regulă, prim-ministru de către guvernatorul general. Partidul sau coaliția menționată alcătuiește, în general, guvernul. Miniștrii sunt numiți de către guvernatorul general la recomandarea prim-ministrului Canadei. Conform tradiției, miniștrii provin din rândurile deputaților sau, mai rar, ale senatorilor; există însă și situații când demnitarii în cauză nu au statut de parlamentar. Partidul care s-a clasat pe locul al doilea în alegerile generale devine ”opoziția oficială", notează MAE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel