Colorado şi Washington au devenit primele state americane care au legalizat, prin referendum, consumul de canabis în scopuri recreative, scrie cnn.com. Decizia a venit după ce mai bine de un sfert dintre americani au votat folosirea canabisului cu scopuri medicale.
Autor: Anca Murgoci
Susţinătorii legalizării marijuanei vorbesc despre beneficiile pe care le are acest drog ca analgezic şi auxiliar în ameliorarea durerile pacienţilor care se supun tratamentelor de chimioterapie sau radioterapie. Cei care se opun consumului de marijuana susţin că ştiinţa trebuie să aducă suficiente dovezi pentru a arăta că acest drog este sigur pentru sănătate.
Marijuana, stupefiantul magic care ne-ar putea ajuta în tratarea multor boli, de la glaucom la scleroză laterală amiotrofică, ar putea să fie şi o ameninţare pentru inimă, plămâni şi creier. Întrebarea care se pune este următoarea: legalizarea marijuanei ne-ar putea face să trăim fericiţi până la adânci bătrâneţi?
Experţii de la Drug Enforcement Administration (DEA) consideră că marijuana are un risc înalt de a genera dependenţă. De asemenea, specialiştii consideră că marijuana nu are o utilizare medicală în Statele Unite ale Americii, iar consumul său nu poate fi considerat drept unul sigur pentru sănătatea omului.
În ultimii trei ani, mai mult de 6.000 de studii despre canabis au fost publicate în diverse reviste ştiinţifice, în acord cu National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML), o organizaţie care luptă pentru legalizarea marijuanei în Statele Unite ale Americii. Multe cercetări s-au focalizat pe efectele drogului asupra sistemului endocanabinoid, sistemul endogen care recunoaşte principalele proprietăţi active ale canabisului. Acesta se găseşte în sistemul nervos central şi a stârnit interesul cercetătorilor când au observat că sistemul endocanabinoid joacă un rol foarte important în procesarea anumitor neutrotransmiţători, potrivit unui raport realizat de experţii mexicani. Sistemul endocanabinoid acţionează ca o punte între minte şi corp, ajutând diferite tipuri de celule să comunice între ele. Corpul uman este capabil să producă substanţe chimice care au un efect similar cu cel al drogurilor în corp. Principalul ingredient psihoactiv din marijuana, delta-9-tetrahidrocanabinol sau THC, acţionează în aceeaşi manieră precum aceste substanţe chimice eliberate de organismul uman. Medicul Julie Holland, autoarea a unui ghid complet despre canabis, The Pot Book, spune că marijuana este folosită în formă medicală pentru tratarea ameţelilor şi pentru stimularea apetitului. De asemenea, marijauana este prescrisă pentru a diminua durerea cronică.
Experţii de la Universitatea din California au arătat că planta îi poate ajuta pe pacienţii care suferă de dureri neuropatice, de obicei cauzate de boli degenerative cum ar fi scleroza multiplă sau fibromialgia. Durerea neuropatică este un efect secundar comun al chimioterapiei sau al radioterapiei.
Un alt studiu publicat în British Medical Journal au arătat că marijuana diminuează riscul de diabet zaharat II datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii. Deşi drogul are destul de multe beneficii, canabisul nu trebuie văzut ca o substanţă inofensivă arată NORML. Compuşii săi activi pot produce o varietate de efecte psihologice şi euforice.
National Institute on Drugs Abuse din Statele Unite ale Americii arată că marijuana cauzează o creştere a ritmului cardiac, fapt care ar putea duce la un infarct, în cazul persoanelor consumatoare. Fumul marijuanei conţine agenţi cangerigeni similari cu cei prezenţi într-o ţigară obişnuită.
Un studiu publicat în anul 2011 în Journal Addiction a demonstrat că marijuana are efecte negative, pe termen lung, asupra memoriei şi asupra învăţării. Experţii au observat că adolescenţii care fumaseră marijuana cel puţin patru zile pe săptămână, pierduseră aproximativ opt puncte din coeficientul intelectual. Adulţii care consumaseră marijuana în perioada adolescenţei au avut probleme de memorie şi probleme de concentrare. Creierul copiilor şi adolescenţilor continuă să se dezvolte, motiv pentru care ei sunt mai vulnerabili la efectele drogurilor decât adulţii.
Persoanele care provin din familii cu antecedente în ceea ce priveşte bolile mentale au un risc crescut de a avea efecte negative asupra sănătăţii din cauza consumului de droguri. Numeroase studii au relaţionat consumul îndelungat al marijuanei cu creşterea nivelului de anxietate, depresie şi schizofrenie. Un studiu recent publicat în American Journal of Addictions a demonstrat o relaţie dependentă între consumul de marijuana la adolescenţi şi creşterea riscului de a avea un comportament antisocial la vârstă adultă.
Experţii spun că mai sunt necesare şi alte studii pentru a arăta adevăratele beneficii pe care le are marijuana, atât pentru uzul în manieră recreativă, cât şi în uzul medical.
Citeşte şi:
http://www.dcnews.ro/2012/11/doua-state-din-america-legalizeaza-marijuana/
http://www.dcnews.ro/2012/09/cancerul-tratat-cu-derivati-de-marijuana-injectabila/
http://www.dcnews.ro/2012/08/studiu-canabisul-afecteaza-inteligenta-memoria-si-atentia/
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu