Fructele oleaginoase, și în special fisticul, au multe calități nutriționale care le fac sănătoase. Acum, un nou studiu a descoperit că acestea ar putea îmbunătăți vederea și alți parametri ai sănătății oculare.
Fisticul este unul dintre cele mai populare fructe oleaginoase și un aliment cu o serie de caracteristici nutriționale foarte pozitive, care îl fac ideal pentru a face parte din dieta zilnică.
Acum, un nou studiu publicat în revista academică The Journal of Nutrition a descoperit că un consum zilnic al unui pumn de fistic ar putea ajuta la îmbunătățirea semnificativă a sănătății oculare.
Așa cum explică autorii articolului de la Universitatea Tufts (Statele Unite), concluzia este rezultatul unui studiu realizat pe 36 de adulți sănătoși, nefumători, cu vârste între 40 și 70 de ani. Aceste persoane au mâncat zilnic aproximativ 60 de grame de fistic prăjit fără sare, timp de douăsprezece săptămâni, iar la început, în săptămâna a șasea și în săptămâna a douăsprezecea, li s-au făcut evaluări medicale care au avut în vedere diferite aspecte ale sănătății lor, dar, în special, densitatea optimă a pigmentului macular (MPOD).
Macula este o regiune mică situată în centrul retinei, în partea din spate a ochiului. Este foarte importantă pentru menținerea unei vederi bune, deoarece este responsabilă de vederea centrală, vederea culorilor și captarea diferitelor detalii vizuale fine.
De fapt, degenerescența maculară este o afecțiune oculară foarte frecventă, care apare adesea la persoanele vârstnice. Ea poate apărea și la persoanele mai tinere și este asociată cu factori de risc precum fumatul, istoricul familial, supraponderalitatea sau hipertensiunea. Densitatea optică a pigmentului macular (MPOD) este o măsură utilizată de obicei pentru a evalua starea maculei, deoarece aceasta scade pe măsură ce macula se deteriorează.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @badnews86dups
Astfel, s-a descoperit că, prin consumul de fistic, MPOD-ul participanților creștea într-un mod foarte semnificativ în primele șase săptămâni și se menținea la acest nivel pe parcursul următoarelor șase săptămâni. În paralel, au fost observate schimbări foarte asemănătoare în concentrația de luteină în serul sanguin, ceea ce cercetătorii cred că ar putea contribui la explicarea efectului pozitiv al fisticului asupra vederii.
Luteina este un tip de pigment organic din familia carotenoidelor (aceleași care se găsesc în cantități mari în alimente precum morcovul, roșia sau ardeiul) și este unul dintre cele două principale pe care le găsim în părți ale ochiului, cum ar fi macula și retina.
Fisticul conține cantități semnificative de luteină, iar aceasta se află într-o formă biodisponibilă (adică organismul absoarbe o mare parte din ea). Este important de menționat că luteina este un compus cu proprietăți antioxidante bine cunoscute și, de asemenea, are capacitatea de a traversa bariera hematoencefalică, ceea ce ar putea explica și alte efecte benefice ale fisticului asupra sănătății cardiovasculare sau neurologice.
Totuși, autorii subliniază că există și alte surse de luteină (care, prin urmare, ar putea avea același efect benefic asupra sănătății ochilor) cu concentrații mai mari, precum spanacul și alte legume verzi. În orice caz, consumul a 60 de grame de fistic ar fi suficient pentru a dubla aportul obișnuit al acestui pigment în țări precum Statele Unite, motiv pentru care consideră că ar putea constitui o bună recomandare preventivă împotriva degenerescenței maculare.
Având în vedere acest lucru, trebuie menționat că un consum obișnuit de fistic nu trebuie privit ca un remediu preventiv sau miraculos împotriva problemelor de vedere, ci ca un obicei sănătos într-un cadru mai larg al unui model nutrițional adecvat, variat și sănătos.
În orice caz, astfel de dovezi ne încurajează, desigur, să optăm pentru fructele oleaginoase, cum ar fi fisticul, în viața noastră de zi cu zi, ca o gustare delicioasă și sănătoasă, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu