În noua carte a fostului premier al Israelului ”Bibi: My Story”, Netanyahu acuză administrația Obama că a încearcat să ”forțeze confruntările” cu Israelul.
Netanyahu a scris în cartea sa ”Bibi: My Story” că fostul președinte american Barack Obama l-a amenințat pe acesta la prima lor întâlnire la Casa Albă în 2009. Spre sfârșitul întâlnirii, Obama ar fi spus: ”Știi, oamenii mă citesc adesea greșit, dar vin din Chicago. Știu cum să mă descurc cu rivalii duri”.
Apoi, Obama, după cum a povestit Netanyahu, a făcut ceva ”care m-a șocat profund pentru că era atât de opus caracterului său reținut. Mesajul a fost clar și a fost menit să provoace teamă în mine”. Netanyahu nu spune ce a spus sau a făcut Obama pentru a-l amenința, dar, într-o biografie recent publicată a premierului numită ”Cracking the Netanyahu Code”, jurnalistul Mazal Mualem a spus că Obama a gesticulat ca și cum ar fi tăiat gâtul cuiva.
"Domnule Președinte”, a răspuns Netanyahu, ”sunt sigur că ai vrut să spui ceea ce ai spus, dar eu sunt prim-ministrul Israelului și voi face tot ce pot pentru a-mi apăra țara.”
Netanyahu s-a întâlnit cu Obama și în 2007, când primul era lider de opoziție, iar cel de-al doilea era încă senator. În ceea ce privește problema palestiniană, Netanyahu a scris că, atunci când Obama a devenit președinte, a simțit că tensiunile dintre cei doi depășeau presiunea firească pe care președinții americani o au asupra omologilor lor israelieni. Presiunea, potrivit lui Netanyahu, ”a fost ceva mult mai profund, ideologic și personal”.
În plus, când a fost vorba de anularea JCPOA, administrația lui Netanyahu a fost frustrată că nu a putut convinge administrația lui Obama să oprească programul.
”Ecuația pe care a făcut-o a fost clară ca ziua: SUA nu au avut nicio posibilitate de a avansa în oprirea Iranului fără a primi ceva în schimb pentru palestinieni”, a declarat fostul șef de cabinet al Obama, Rahm Emanuel.
În timpul unei vizite la Casa Albă din 2010, Obama le-a dat lui Netanyahu și personalului său ”o misiune” supărătoare pentru Netanyahu, acesta spunând că președintele le-a vorbit ”de parcă am fi angajați în afacerea lui sau studenți din clasa lui, nu reprezentanți ai unui stat suveran”. Misiunea era să vină cu concesii la Ierusalim care să reînnoiască discuțiile cu palestinienii. După câteva ore, Netanyahu a ieșit din Casa Albă, scrie Jerusalem Post.
Înainte de vizita lui Netanyahu la Casa Albă din anul următor, administrația i-a spus că Obama va cere public un ”stat palestinian bazat pe liniile din 1967 cu schimburi de terenuri”.
Netanyahu l-a sunat pe secretarul de stat de atunci, Hilary Clinton, și a întrebat-o: ”De ce forțați o confruntare?”.
După ce Obama a vorbit despre rândurile din 1967 în grupul de presă al Biroului Oval la sfârșitul acelei întâlniri, Netanyahu a spus: ”Nu se va întâmpla” și a vorbit pe larg despre provocările de securitate ale Israelului.
Netanyahu a spus că șeful de cabinet al lui Obama de atunci, William Daley, i-a spus consilierului său diplomatic Ron Dermer: ”Șeful tău le dă mereu lecții celor care îl găzduiesc în biroul lor?”. ”Numai când ne lovesc țara în față”, a replicat Dermer.
Poate cea mai cunoscută confruntare Obama-Netanyahu a fost atunci când prim-ministrul a vorbit împotriva acordului nuclear cu Iranul în fața ambelor Camere ale Congresului, la invitația preşedintelui republican de atunci al Camerei, John Boehner, căruia administrația Obama s-a opus.
În timp ce Netanyahu scrie despre tensiunile și drama de dinaintea discursului și despre faptul că a fost avertizat de diverși membri ai Congresului și prieteni din locurile înalte din SUA că ar trebui fie să renunțe complet la discurs, fie să calce foarte precaut, el nu scrie aproape nimic despre consecințe.
Netanyahu, care speră să se întoarcă în biroul primului ministru în cursul acestui an, a fost foarte atent să nu îl critice pe actualul președinte american, Joe Biden, și să-l prezinte ca pe un prieten al Israelului. De fapt, el scrie că la începutul anilor Obama, Biden, atunci vicepreședintele, i-a spus lui Netanyahu că nu are mulți prieteni în administrație, dar că Netanyahu îl poate suna oricând.
Netanyahu oferă, de asemenea, o mulțime de ”bidenisme”, cu diverse declarații populare și povești pe care i le-a spus Biden. De exemplu, Biden l-a sfătuit pe Netanyahu: ”Nu are sens să mori pe o cruce mică”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu