Benny Gantz: Israelul trebuie să înceapă un război total împotriva Hezbollah

FOTO: Freepik @vector_showcase
FOTO: Freepik @vector_showcase

Benny Gantz, fost membru al cabinetului de război israelian, a declarat duminică la Washington că Israelul neglijează amenințarea reprezentată de miliția pro-iraniană Hezbollah, care operează la granița nordică a țării. Gantz a subliniat că Israelul ar trebui să inițieze un conflict major împotriva acestui grup șiit în Liban.

"Ora nordică a sosit şi, de fapt, este deja târziu", a declarat Gantz duminică la Washington D.C., la un forum despre Orientul Mijlociu care a avut un mare impact în presa israeliană.

Liderul Partidului Uniunii Naţionale (centru) consideră că situaţia militară din Gaza este mai bine controlată pentru că trupele israeliene "au depăşit un punct decisiv în campanie" şi asta îi permite Israelului să ia deciziile care i se potrivesc cel mai bine în interiorul enclavei palestiniene.

Situaţia de la graniţa de nord a ţării, unde există un schimb zilnic de focuri cu gruparea libaneză, este urmărită cu îngrijorare de Gantz: "Adevărata problemă pentru noi nu este Hamas, ci Iranul şi toţi reprezentanţii săi în zonă".

"De multe luni am crezut că avem suficiente forţe pentru a ne ocupa de Gaza şi că ar trebui să ne concentrăm asupra a ceea ce se întâmplă în nordul ţării. (...) În Gaza, am ajuns la un punct decisiv al campaniei. Putem face ce vrem în Gaza", a dat el asigurări. "Cred că ar trebui să căutăm să ajungem la un acord pentru a ne elibera ostaticii, dar dacă nu putem face asta în următoarele zile sau săptămâni, ar trebui să ne îndreptăm spre nord. Nu cred că trebuie să mai aşteptăm (...) avem capacitatea de a face asta", a insistat el. "Suntem capabili să atacăm statul Liban dacă este necesar", a avertizat el.

Gantz a criticat totodată ordinele de evacuare ale guvernului israelian, în urma izbucnirii războiului în Gaza

Gantz a criticat totodată ordinele de evacuare ale guvernului israelian, în urma izbucnirii războiului în Gaza, transmise comunităţilor aflate la graniţa cu Libanul, care au afectat circa 60.000 de locuitori.

"Cred că am făcut o greşeală evacuând o parte atât de mare a populaţiei. Ar fi trebuit să evacuăm doar oraşele şi kibuţurile din apropierea graniţei", a adăugat el.

Mii de israelieni au fost nevoiţi să fugă din nord, în timp ce de la începutul războiului din Fâşia Gaza dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, Hezbollah şi armata israeliană au înregistrat schimburi de focuri aproape zilnic la graniţa israeliano-libaneză.

Hezbollah a declarat că-l sprijină pe aliatul său Hamas şi pe palestinienii din Gaza, aminteşte AFP.

Gantz, fost şef al armatei, a părăsit coaliţia de guvernare în iunie, după ce a participat la cabinetul de război al primului ministru Benjamin Netanyahu, înfiinţat după atacul Hamas şi dizolvat între timp, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel