Benzile Desenate revin pe simezele Palatului Suțu din București începând de marți, 4 martie 2020, când, începând cu ora 10.00 puteți vedea, o lună întreagă, noi desene expuse într-un spațiu special amenajat.
Muzeul Municipiului București organizează de câțiva ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Expoziții, publicații, lansări, prezentări, ateliere BD pentru copii și, nu în ultimul rând, Salonul BD ,,Povești din București în benzi desenate" găzduit de Palatul Suțu și Casa Filipescu-Cesianu în ultimii 7 ani.
Ca o formă de prețuire și admirație pentru valorile din domeniul benzii desenate autohtone, a luat naștere seria expozițiilor ,,Maeștri benzii desenate românești”, un concept al autorului de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu.
Luna martie 2020 va fi dedicată maeștrilor Marian Mirescu și Valentin Iordache.
Cine sunt autorii și ce spun criticii despre ei:
„Valentin Iordache (n. 1954, Drobeta-Turnu Severin). Este absolvent al Facultății de filologie din Craiova. A debutat cu desene în anul 1976 în presa studențească și a publicat benzi desenate în fanzinele studențești din anii 70 și 80 de la Craiova, printre care SFLASH, al clubului SFVA, și în almanahul „Ramuri” ori revista „Orion”. Publică în anii 1992-1993 serialul „Le Mitocain roumain” în Academia Cațavencu, apoi în mai multe publicații precum Jurnalul SF, Mini Azi, AH, BD!, care-i dedică un număr special de anvergura unui album BD (nr.16, din 2004), Helion, BDC, iar după 2000, în Sanki, Helion, Carusel și alte publicații tipărite și electronice.
Este, de la absolvirea cursurilor, profesor de limba franceză în Orșova și acum publică benzi desenate la… Gazeta de perete a profesorilor, care sunt strânse în volume speciale ale fanzinului „Sanki”, disponibile pe hârtie și online.
Marian Mirescu era miezul reactorului BDC. Dezbateri, eseuri, analize, fanzine – lui i se datorează toată acea activitate febrilă care îl urmărește și astăzi. Din punct de vedere creativ este un perfecționist, fiind unul dintre puținii desenatori care își refac – uneori perpetuu – planșele și scenariile. Marian Mirescu și-a creat un univers BD propriu, plecând de la cel clasic și tradițional de pe piața occidentală. Astfel, în viziunea sa, Pif devine Zorrel, Tintin devine Tetin, C. Arnal devine Profesorul Kanal.”
Expoziția, cu intrare gratuită, va fi deschisă în perioada 4 – 31 martie 2020, la Palatul Suțu, București, arată un comunicat MMB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu