Creșterea prețului la benzină în întreaga lume a fost văzută de mulți analiști drept o urmare a situației tensionate din Siria. Luni, SUA va decide în ce mod se va implica în conflict. Totuși, printre exportatorii de petrol, Siria nu are un loc central, dar se află în proximitatea rutelor prin care trece o mare parte a rezervelor lumii. Neliniștea companiilor prelucrătoare este însă Libia. Situația acesteia în ceea ce privește furnizarea de petrol este delicată, iar asta se răsfrânge asupra prețurilor la benzină din întreaga lume.
”Deși mulți și-au concentrat atenția pe Siria, echipa noastră de cercetători a arătat că declinul producției de petrol din Libia are un impact mai puternic și mai rapid asupra pieței. Într-adevăr, Libia produce în mod normal de 10 ori mai mult petrol decât Siria. Producția de petrol libian a scăzut dramatic”, scrie Business Insider. Chiar dacă se va găsi o rezolvare a conflictului sirian, problemele din Libia nu vor fi depășite prea curând, scrie și Wall Street Journal.
De ce nu dă statul benzină mai ieftină?
În condițiile în care există producție internă, își spun mulți români, de ce ne influențează situația din Siria sau Libia? ”Petrom asigură 40% din consumul României, aport, care nu s-ar schimba nici în caz de război, explică analistul economic Ionel Blănculescu. Însă, piața reglementează prețurile. Să spunem că Petromul ar putea foarte bine să extragă cu 112 dolari barilul, cât este acum prețul. Dacă începe războiul, prețul se duce la 150. În momentul în care s-a dus la 150 dolari barilul, atunci automat și Petromul intră tot pe cotația asta internațională. Pentru că dacă rămâne pe vechea cotație, se blochează. Atunci toți românii se vor duce să ia de la Petrom. Și odată ce acesta acoperă numai 40% din cerere, nu are cum să asigure 100%. Petromul este condamnat să mențină nivelul cotației internaționale. Petrom ar vrea, probabil, să dea benzina mai ieftin, dar dacă peste tot este cinci lei, iar el o dă cu patru, se blochează în 10 minute toate stațiile. În 10 minute toți se vor duce acolo, inclusiv din exteriorul țării”.
Cât va crește prețul
În caz de război, cotația crește pentru că se va reduce oferta. Mai multe țări care vor fi implicate în zona asta de conflict, direct și indirect, vor reduce pentru o perioadă oferta, în condițiile în care putem avea o creștere a cererii. ”Reuters spunea că în prima fază a conflictului cu Iranul, pentru că acolo se bloca strâmtoarea Ormuz, prin care trec 35% din exporturile de țiței din lume, prețul urcă până la 400 de dolari/baril și se stabilizează la 200. Acum teoriile spun că prețul în caz de război s-ar duce la 150 de dolari”, a precizat Blănculescu. Asta ar însemna, teoretic, că prețul la pompă ar putea crește până la opt lei pe litru, în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News