Prețurile carburanților continuă să crească în fiecare zi, în întreaga lume, cu excepția țărilor precum Ungaria, în care statul le-a plafonat artificial. Totuși, românii plătesc cea mai scumpă benzină și motorină din zonă, toți vecinii direcți alimentând mai ieftin.
Într-o emisiune televizată la B1 TV s-a încercat găsirea de răspunsuri în ceea ce privește cea mai răsunătoare problemă cu care se confruntă România în acest moment și anume: prețul exagerat de mare al carburanților în raport cu veniturile românilor.
România nu este o țară săracă în zăcăminte de gaze și petrol, ci este o țară săracă în capacitatea de bună organizare și producție.
”Nu avem capacitate de producție pentru că nu am investit. Nu am putut să exploatăm zăcămintele respective, mergeam pe importuri” , declară deputatul PNL, Marilen Pirtea.
La întrebarea ce stă pe buzele tuturor, de ce nu s-a investit în capacitatea de producție pentru a ne putea exploata zăcămintele și a ne bucura de o situație energetică mai ”relaxată”, deputatul PNL nu a dat un răspuns punctual, însă a menționat:
”Cu celeritate, în această guvernare am aprobat legea off-shore, cea care a fost tergiversată luni și ani de zile din diverse motive și irațiuni, acum este implementată și ea urmează să genereze efecte pozitive pentru români”, a menționat deputatul PNL Marilen Pirtea.
Potrivit analiștilor economici se preconizează că în foarte scurt timp prețul carburanților va depăși 10 lei pe litru. Întrebat despre un eventual proiect de lege prin care să se intervină asupra prețurilor la carburanți, deputatul PSD Ivan Gruia a declarat:
”Eu cred că de ieri ar fi trebuit ca acest proiect de lege să fie pe masa Guvernului și să fie adoptat cu celeritate, pentru că mă uit la niște date economice care nu mint. În medie, în ultimul an, profitul companiilor producătoare și distribuitoare de carburanți a fost de 37%.
Nu cred că ar avea vreo problemă dacă acest profit ar fi doar 10% iar diferența să nu nenorocească economia României. Din punctul meu de vedere ar trebui urgent, ieri, ar fi trebuit ca acest proiect să fie pe masa Guvernului, adoptat prin Ordonanță de Guvern și trecut mai departe”, declară deputatul PSD, Ivan Gruia.
”Fiecare zi trecută, în care nu se iau măsuri concrete, clare, măsurabile, însemnă minus pentru economie care se va recupera în săptămâni și luni de acum înainte. Sper ca domnul ministru al Energiei, Virgil Popescu, să înțeleagă odată că nu mai merge să tragă mâța de coadă”, a concluzionat deputatul Ivan Gruia.
Citește și...
Nu canicula îi face să transpire pe liderii europeni ci teamă că manipularea de către Rusia a furnizării de gaze naturale va duce la o criză economică și politică iarna viitoare. Sau, în cel mai rău caz, chiar mai devreme.
Analiștii de la think tank-ul Bruegel de la Bruxelles avertizează că ”România, Bulgaria și Ungaria nu vor îndeplini ținta UE de 80% dacă vor continua la viteza actuală”, în timp ce ”Germania, Austria și Slovacia le va fi foarte greu să-și umple instalațiile de depozitare dacă fluxurile de gaz din Rusia sunt oprite”.
UE, care înainte de război a primit aproximativ 40% din gazul său din Rusia, și-a prezentat planuri de a reduce importurile cu două treimi până la sfârșitul anului și de a elimina treptat gazul rusesc până în 2027.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu