BERD a devenit asociat la Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din Republica Moldova

Foto ilustrativ. Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

BERD preia 25% din Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din Republica Moldova.

Ca urmare a îndeplinirii condițiilor precedente aferente unui Acord de Subscriere, BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz. Prin Acord, banca s-a angajat să majoreze capitalul social al companiei din Republica Moldova cu 20 milioane euro, în vederea finanțării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni – Chișinău.

Practic, BERD a intrat în acționariatul companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din Republica Moldova. Vestmoldtransgaz deține și operează conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a preluat 25% din capitalul social.

Gazoductorul Ungheni-Chișinău, care are o lungime de 120 km, interconectează sistemele de transport gaze din România şi Republica Moldova prin racordarea Municipiului Chișinău la conducta de interconectare Iași-Ungheni.

Ion Sterian: Un motiv de mândrie pentru Transgaz, un semnal pozitiv pentru economia României și pentru economia Republicii Moldova 

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat: 'Asocierea este un motiv de mândrie pentru Transgaz şi este, totodată, un semnal pozitiv atât pentru economia ţării noastre, cât şi pentru economia Republicii Moldova. Este şi o dovadă o a faptului că Transgaz reuşeşte să ducă la îndeplinire cu succes, în condiţii de eficienţă, proiectele investiţionale pe care le demarează. Tranzacţia încheiată cu BERD reprezintă încă o confirmare a parteneriatului activ dintre BERD şi Transgaz, un parteneriat care exprimă interesul băncii pentru susţinerea programului de investiţii strategice al companiei, în scopul dezvoltării interconectării reţelelor de gaze naturale din regiune, conducând la îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii în aprovizionare şi la diversificarea surselor de gaze naturale.', conform unui comunicat de presă.

A fost finalizată și prima fază a lucrărilor la gazoductul BRUA, prin care se vizează dezvoltarea unei rețele de transport pe coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria. Costul total al lucrărilor este de 377,4 milioane euro.

În primele șase luni din 2021, la nivel consolidat, Transgaz a obținut un profit net de 133,3 mil. lei, în scădere cu 43,6% față de primul semestru din 2020, în contextul unor afaceri de 798,8 mil. lei, minus 6,15%.

Statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, controlează Transgaz în proporție de 58,5%. Restul capitalului social este deținut de alți investitori la bursă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel