BERD: capcana venitului mediu

Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt blocate într-o aşa numită 'capcană a venitului mediu' şi au nevoie de noi strategii de creştere.

Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt blocate într-o aşa numită 'capcană a venitului mediu' (- o zonă în care veniturile nici nu mai cresc, dar nici nu mai scad - n.r.) şi au nevoie de noi strategii de creştere şi investiţii în infrastructură pentru a relansa creşterea, a apreciat miercuri Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

În ultimul său raport, BERD atrage atenţia asupra plafonului la care au ajuns ţările din CEE după un sfert de secol de economie de piaţă. De asemenea, BERD apreciază că fostele economii comuniste produc în continuare prea multă poluare şi, chiar dacă există un apetit de reformă, unele state precum Polonia şi Ucraina au întâmpinat blocaje în domenii precum privatizările.

[citeste si]

"Multe din aceste ţări au ajuns, în prezent, la un nivel mediu al veniturilor şi trebuie să depăşească problema capcanei venitului mediu', a declarat economistul şef la BERD, Sergei Guriev. Această capcană este un fenomen cu care se confruntă toate ţările în curs de dezvoltare. Ritmul de creştere încetineşte pe măsură ce progresele tehnologice într-o economie devin mai extinse iar creşterea salariilor erodează avantajul competitiv oferit de mâna de lucru ieftină.

Sergei Guriev a făcut un apel pentru elaborarea de noi modele economice, concentrate pe îmbunătăţirea productivităţii firmelor individuale, extinderea infrastructurii şi creştere ecologică. BERD oferă drept exemplu cazul Turciei, unde îmbunătăţirea infrastructurii de transport rutier a avut un impact semnificativ asupra comerţului intern.

Recent BERD estimat că economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 5,3%, avertizând că ţara noastră înregistrează ritmuri de creştere comparabile cu nivelurile înregistrate înaintea crizei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel