Matteo Patrone, director general BERD pentru Europa de Est, a anunțat că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vrea să ajute companiile de transport şi logistică din Ucraina prin acordarea de sprijin financiar pentru a-şi menţine exporturile.
Săptămâna trecută, Ucraina a decis să închidă, în mod oficial, cele patru porturi de la Marea Neagră şi Marea Azov care au fost capturate de forţele ruseşti. Porturile Mariupol, Berdiansk şi Skadovsk de la Marea Azov, precum şi portul Herson de la Marea Neagră, sunt închise "până la restabilirea controlului", a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii, potrivit Agerpres.
Ucraina, un mare producător agricol mondial, obişnuia să îşi exporte produsele prin porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră, însă, după invazia rusească, a fost obligată să apeleze la calea ferată, pe la graniţa de vest.
Mai mulţi oficiali din Ministerele Agriculturii şi Transporturilor din Ucraina au anunţat că ţara vecină vrea să îşi majoreze capacitatea de export a porturilor de la Dunăre, pentru a permite ca cerealele să ajungă în porturile româneşti de la Marea Neagră.
BERD intenţionează să acorde o linie de finanţare companiei ucrainene de căi ferate UZ pentru a o ajuta să rămână pe linia de plutire şi să exporte mai multe bunuri ucrainene, a declarat Matteo Patrone pentru Reuters, la reuniunea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
"Lucrăm cu companiile de transport şi logistică să vedem cum le putem sprijini cu linii de finanţare". Iniţiativa include Poşta Ucraineană, alte companii din sectorul public şi cel privat, precum şi municipalităţile, a informat oficialul BERD.
Aceasta a adăugat că BERD este în stadiul preliminar al negocierilor privind liniile de finanţare necesare pentru a ajuta statele vecine ale Ucrainei să facă faţă întreruperii livrărilor de gaze ruseşti.
"Discutăm de asemenea cu compania energetică ucraineană Naftogas acordarea unei linii de finanţare", a adăugat el. Pentru sprijinirea economiei ucrainene, BERD intenţionează să cheltuiască un miliard de euro în acest an.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, estimează la 500-600 miliarde de euro costul pagubelor provocate Ucrainei de război.
Comisia prezintă un pachet de măsuri pentru deblocarea comerțului cu produse agricole către și dinspre Kiev, concentrându-se pe trenuri și camioane. Drumurile și căile ferate ca și ”coridoare de solidaritate” pentru distribuirea produselor agricole ucrainene în întreaga lume este una dintre măsurile din pachet...citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu