Ce-ar fi o competiţie sportivă fără un pahar (sau mai multe) din această băutură atât de îndrăgită? Puţini ştiu însă că este şi sănătoasă, consumul său prevenind apariţia unor boli temute.
Bogată în vitamine şi minerale, berea nu este doar o băutură recreaţională, ci este benefică şi pentru sănătate. Potrivit cercetătorilor, berea previne maladia Alzheimer, reglează echilibrul hormonal şi este un excelent balsam pentru păr.
Previne maladia Alzheimer
Cercetătorii britanici indică însă faptul că această băutură ar putea preveni maladia Alzheimer. Maladia, asociată cu nivelurile crescute de aluminiu din organism, ar putea fi prevenită printr-un consum moderat de bere, bogată în silicon organic, care reduce cantitatea de aluminiu din corp. Potrivit unui studiu din 2008, publicat în revista Food And Chemical Toxicology, siliconul a redus absorbţia de aluminiu din tractul digestiv şi a încetinit acumularea acestui metal în organism şi ţesutul cerebral. Berea ar trebui însă consumată cu moderaţie; persoanele care au consumat peste un litru de bere pe zi s-au confruntat cu pierderi de memorie.
Protejează densitatea minerală a oaselor
Această băutură conţine toată gama de aminoacizi esenţiali, substanţe minerale cum ar fi fosfor, iod, magneziu şi potasiu, fiind de asemenea bogată în calciu. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tufts din Statele Unite, efectuat în 2009, a relevat faptul că un consum moderat de bere protejează densitatea minerală a oaselor, conform dailymail.co.uk. Totuşi, nu toate tipurile de bere sunt al fel de benefice; cele mai bune rezultate se obţin prin consumul de bere nefiltrată, datorită faptului că este eliminată drojdia.
Previne diabetul
Un pahar de 250 de mililitri de bere conţine doar o linguriţă de zahăr. Comparativ, o doză de cola conţine şase linguriţe. Mai mult, berea reprezintă 93% apă, având astfel proprietăţi hidratante.
Având în vedere conţinutul redus de zaharuri al acestei băuturi, consumul moderat previne diabetul. Un studiu din 2010, efectuat pe un grup de 38.000 de bărbaţi din Statele Unite, a stabilit că persoanele care au consumat un pahar sau două de bere pe zi, timp de patru ani, au înregistrat o scădere a riscului de diabet de tip 2 cu până la 25%.
Reglează echilibrul hormonal
Potrivit cercetătorilor, fitoestrogenii din hamei (compuşii asemănători cu estrogenul, din anumite plante, printre care şi leguminoasele), contribuie la reducerea bufeurilor şi altor simptome specifice menopauzei. De asemenea, berea are proprietăţi afrodisiace şi relaxante, tot datorită conţinutului de hamei, ceea ce favorizează creşterea libidoului.
Ideală ca balsam de păr
Datorită hameiului, bogat în silicaţi, berea este ideală pentru a fi folosită ca balsam de păr; silicaţii conferă strălucire, cresc volumul şi întăresc firele de păr de la rădăcină. Pentru a prepara un balsam din bere pentru păr, experţii recomandă să se fiarbă în prealabil, pentru evaporarea alcoolului, apoi să se amestece lichidul rezultat, după răcire, cu ulei extravirgin de cocos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News