Berea poate preveni apariţia pietrelor la rinichi. Persoanele care consumă moderat bere, diminuează cu 21 de procente predispoziţia la pietre la rinichi, datorită efectului diuretic şi continutului mare de apă al acesteia.
Autor: Mădălina Mocanu
Studiul a fost realizat de Departamentul de Nutriţie al Şcolii Publice de Sănătate Harvard, participând 45.289 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani.
"Cercetătorii de la Harvard au realizat un studiu în care au verificat relaţia dintre 21 de băuturi diferite şi riscul de apariţie al pietrelor la rinichi (...). Dintre toate băuturile studiate, berea s-a dovedit a fi cea mai utilă în prevenirea apariţiei pietrelor la rinichi, consumul moderat de bere reducând cu până la 21 la sută riscul apariţiei calculilor renali", se arată în comunicatul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Studiul s-a desfăşurat pe o perioadă de 6 ani. Au fost luaţi în considerare factori precum vârsta, aportul alimentar de calciu, proteine animale şi potasiu, regiunea geografică, profesia şi consumul total de lichide, dar şi consumul de băuturi specifice. Pe lista altor băuturi care micşorează riscul apariţiei pietrelor la rinichi se numără cafeaua - 10%, cafeaua decofeinizată - 10%, ceaiul - 14%, dar şi băuturi care măresc riscul apariţiei, cum ar fi sucul de mere sau cel de grepfruit.
“Baută în cantităţi moderate, berea contribuie la diminuarea riscului formării depozitelor de calciu în rinichi. Aceste depozite de calciu amestecate cu săruri şi alte minerale se transformă în cele din urmă în pietre localizate la nivelul rinichilor. Berea poate interveni saluta însă în această evoluţie, dându-le încă un motiv de bucurie iubitorilor acestei băuturi.” declară Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu