Berea e mai bună la cutie sau la sticlă? Știința rezolvă în sfârșit marea dezbatere despre bere

Fotografie de la Ketut Subiyanto:Pexels
Fotografie de la Ketut Subiyanto:Pexels

Aroma berii începe să se schimbe imediat ce este ambalată. Astfel s-a născut dezbaterea printre iubitorii acestei bături: e mai bună berea la cutie sau cea la sticlă?

Ca în cazul oricărei comunități pasionate, pasionații de bere au avut parte de dezbateri în legătură cu băuturile lor iubite, dar poate că nicio întrebare nu a stârnit mai multă pasiune, mai multe dezbateri și mai multe discuții decât: Este mai bine berea la cutie sau berea la sticlă?

Cei care sunt iubitorii berii din cutie susțin că lumina care se pătrunde prin sticlele transparente face ca diverșii compuși chimici ai berii să se descompună mai repede, ceea ce face ca berea să capete o aromă mai spălăcită, palidă.

Între timp, cei care preferă berea ambalată în sticle susțin că întocmai cutiile lasă un gust amar și înlesnesc încălzirea rapidă a berii. Ca răspuns, susținătorii cutiilor de bere îi contrazic și susțin că recipientele de aluminiu au o căptușeală de polimer special făcută pentru a preveni contaminarea aromei.

Cine are dreptate? Cercetătorii au răspuns la întrebare printr-un test chimic

Potrivit Big Think, toată berea este compusă în esență din apă, etanol și mii de compuși de aromă. Dar acei compuși de aromă - care provin din combinația unică de hamei, drojdie, malț și orice aditivi încorporați de producător de bere în diferite etape ale procesului de fabricare a berii - sunt cei care conferă fiecărei bere profilul său distinctiv de aromă.

Acest profil include în mod evident gustul, dar include și calități precum aroma, culoarea, claritatea și textura și fiecare joacă un rol în experiența de a savura o bere.

Cu toate acestea, din momentul în care este preparată și până în momentul în care ajunge în paharul consumatorului, mulți factori pot afecta profilul chimic al berii. Acestea includ fluctuațiile de temperatură, agitația de la transport, preluarea oxigenului și procesele metabolice naturale.

Acești factori pot face ca berea pe care o deschideți acasă să aibă un gust semnificativ diferit de intenția producătorului de bere. Modul în care este ambalată berea determină cât de protejat este  conținutul din interior, ceea ce înseamnă că atât producătorii de bere, cât și băutorii de bere au interes în a determina dacă cutiile sau sticlele sunt alegerea superioară.

Cei care au rezolvat chestiunea dezbaterii au fost Kathryn Fromuth și Jacquelin Chaparro, cercetători de la Universitatea de Stat din Colorado. Aceștia au analizat berea ambalată în cutie și berea ambalată în sticlă. Studiul a fost publicat în ACS Food Science & Technology.

Rezultatele cercetării

Rezultate: berea blondă a arătat o variație metabolică semnificativă între cea din cutie și cea din sticlă. Mai exact, berea blondă îmbuteliată a menținut o concentrație semnificativ mai mare de esteri, compuși derivați din drojdie care reacționează cu apa pentru a produce alcooli și acizi în timpul fermentației. Acești esteri sunt cei care conferă aroma fructată a berii.

Desigur, trebuie să ținem cont că sticla transparentă și de culoare verde sunt mai putin recomandate pentru depozitarea berii, deoarece transparența lor lasă să intre cantități mari de lumină. Acesta este motivul pentru care mulți producători de bere folosesc sticle maro, care sunt mai puțin permeabile la lumină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel