Festivalul de Film de la Berlin și-a deschis porțile joi cu premiera mondială a unei drame irlandeze ce aduce în prim-plan conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina, potrivit AFP.
"Cred că suntem aici pentru a vedea cum răspund artiștii la lumea în care trăim acum. Sunt curioasă să văd ce fac ei cu ea", a declarat președinta juriului Berlinalei, actrița mexicano-kenyană Lupita Nyong'o, la conferința de presă de deschidere de la Berlin.
Nyong'o este prima personalitate de culoare din istoria Berlinalei care prezidează juriul, responsabil de a decide între cele 20 de filme aflate în competiție pentru Ursul de Aur, cel mai important premiu al festivalului.
Evenimentul de la Berlin, care se desfășoară între 15 și 25 februarie, este primul dintre cele trei mari festivaluri de film din Europa, înainte de Cannes, în mai, și Veneția, în septembrie.
Pentru cea de-a 74-a ediție, festivalul prezintă un program eclectic, cu regizori și actori din întreaga lume, vedete, documentare politice și filme de artă.
Primul film din competiție este "Small Things Like These", cu Cillian Murphy, unul dintre favoriții din cursa pentru Oscar din acest an. Adaptat după bestsellerul scriitoarei irlandeze Claire Keegan, filmul explorează povestea reală a unor mame minore exploatate de călugărițele catolice.
Printre vedetele așteptate la Berlin se numără și legendarul regizor american Martin Scorsese, care va primi un Urs de Aur onorific pentru întreaga carieră.
Festivalul, care a fost întotdeauna caracterizat de angajamentul său politic, este deosebit de tensionat în acest an. La conferința de presă a juriului de joi, Lupita Nyong'o și regizorul german Christian Petzold au fost întrebați despre semnătura lor de pe o scrisoare deschisă din decembrie anul trecut care cerea încetarea focului în Gaza.
În timp ce Petzold a declarat că preferă dialogul și pacea, Nyong'o a subliniat prezența notabilă a filmelor africane în competiție și la festival în general.
Până în prezent, niciun cineast african nu a câștigat Ursul de Aur, dar există speranțe pentru lucrările prezente în competiție, cum ar fi "Black Tea" a regizorului mauritan Abderrahmane Sissako și "Dahomey" al regizorului franco-senegalez Mati Diop.
În timp ce festivalul continuă să își propage diversitatea și implicarea socială, atenția este îndreptată și către capodoperele cinematografice ce vor fi aduse în fața publicului global.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News