Berlinul nu exclude un posibil atac asupra conductelor Nord Stream

Sursa Foto YouTube
Sursa Foto YouTube

Guvernul german și-a exprimat îngrijorarea cu privire la infrastructura de gaze a Europei în urma căderilor de presiune în două conducte de la Marea Baltică. Securitatea altor uzine este revizuită urgent.

Trei din patru conducte aparținând rețelei de conducte de la Marea Baltică sunt avariate, a declarat o sursă din interior pentru Spiegel. Oficialii nu cred că este o coincidență și că ar putea fi un complot pentru a injecta incertitudine pe piețele europene de gaze.

Potrivit informațiilor obținute de sursa citată, planurile de securitate pentru alte conducte și instalații de alimentare cu gaze sunt acum în centrul unei revizuiri urgente.

Deși conducta Nord Stream 2 nu a intrat niciodată în funcțiune după finalizarea sa și a fost umplută cu gaz natural o singură dată, gazul a continuat să curgă din Rusia în Germania prin conducta Nord Stream 1 până la începutul lunii septembrie.

Operatorul Nord Stream 1 a mai raportat luni o scădere a presiunii după ce s-a cunoscut scurgerea de la Nord Stream 2. Potrivit unui purtător de cuvânt, ambele conducte sunt afectate. Capacitatea a scăzut la zero într-o manieră neplanificată, conform informațiilor de piață pe care operatorii trebuie să le raporteze.

Experții în securitate nu exclud sabotajul

Marina daneză a declarat că există indicii de sabotaj. Dacă a fost un atac, oficialii cred că ar fi putut fi condus doar de un actor de stat, având în vedere efortul tehnic necesar.

Polonia suspectează provocări rusești în spatele scurgerilor misterioase ale conductelor. ”Din păcate, vecinul nostru estic urmează o politică agresivă tot timpul”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Poloniei, Marcin Przydacz.

De asemenea, Rusia nu exclude posibilitatea ca acesta să fi fost sabotaj. ”Nu poate fi exclusă nicio opțiune în acest moment”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă sabotajul ar putea fi motivul scăderii presiunii.

 

Autoritățile daneze au descoperit în total trei scurgeri de-a lungul conductelor de gaz

Se pare că există două scurgeri la Nord Stream 1 la nord-est de insula Bornholm din Marea Baltică și una la Nord Stream 2, la sud-est de insulă, a declarat Autoritatea daneză pentru energie.

În cazul Nord Stream 1, o scurgere este în apele daneze, iar cealaltă în apele suedeze. Scurgerea Nord Stream 2 este situată în apele daneze.

Aprovizionarea cu gaz este sigură, dar ecosistemul nu este

Potrivit Agenției Daneze pentru Energie, navele riscă să-și piardă propulsia dacă intră în zonă. Există, de asemenea, riscul de aprindere a gazului. În afara zonei, însă, agenția a spus că nu există niciun pericol, nici măcar pentru locuitorii din Bornholm și mica insulă vecină Christians.

Autoritățile germane și daneze au subliniat că incidentele nu au avut niciun efect asupra aprovizionării cu gaze, deoarece conductele nu au fost utilizate recent pentru importurile de gaze.

Organizația germană de mediu BUND estimează că impactul potențial pe termen scurt asupra mediului al scurgerilor de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 va fi limitat la zona imediată.

”Cu toate acestea, există pericolul de sufocare a animalelor din zonă”, a declarat Nadja Ziebarth, șeful biroului de conservare a marinei al BUND. ”Acest lucru se aplică în special acelor animale care nu pot fugi repede”.

Împreună cu organizația Environmental Action Germany, BUND vede, de asemenea, un pericol climatic din cauza scurgerii de metan, care este de 25 de ori mai dăunător decât CO2. 

Se spune că metanul pur care se dizolvă în ocean nu este toxic. Compoziția gazului din conductele Nord Stream nu este însă cunoscută.

La bursele de gaze din Europa, prețurile au crescut din nou semnificativ marți, după săptămâni de mișcare descendentă. În jurul orei 14, prețul unui megawat oră de gaz natural pentru livrare a atins în octombrie 192,50 euro pe piața de referință olandeză TTF, cu aproximativ 10% mai mare decât în ​​ziua precedentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel