Italienii sunt mai săraci acum decât înainte de introducerea euro, a declarat Silvio Berlusconi vineri, după ce a eşuat să obţină încrederea liderilor şi pieţelor din lume în legătură cu reformele pe care Guvernul său le are de implementat, relatează publicaţia electronică EUObserver. Premierul italian a declarat că nu intenţionează să demisioneze.
"O familie putea să trăiască uşor cu două milioane de lire italiene pe lună, dar astăzi este dificil şi cu o mie de euro", a declarat el într-o conferinţă de presă la Cannes, după summit-ul G20 de vineri.
"Nu dau vina pe euro, ci pe rata de schimb", a adăugat premierul italian. Este un comentariu care nu poate să nu fie "remarcat", în contextul unor speculaţii tot mai ample cu privire la o posibilă destrămare a zonei euro şi în timp ce mai multe state membre, inclusiv Italia, depun eforturi pentru a convinge investitorii că au capacitatea de a plăti enormele datorii, comentează EUObserver.
În plus, cu doar câteva minute înaintea declaraţiei, s-a confirmat că Fondul Monetar Intrnaţional (FMI) va monitoriza implementarea reformelor plănuite în Italia. Organizaţia a oferit chiar şi un ajutor acestei ţări, dar a fost refuzată.
"Solicitarea noastră la FMI nu a fost niciodată o solicitare de natură financiară, ci pentru «know-how» şi experienţă, pentru a face angajamentele noastre şi mai clare", a declarat Giulio Tremonti, ministrul de Finanţe, care a participat alături de Berlusconi la conferinţa de presă.
FMI va coopera cu Comisia Europeană (CE), care va efectua o vizită la Roma chiar săptămâna viitoare, în vederea efectuării "unei evaluări şi monitorizări detaliate" a pachetului de reforme, care urmează să fie supus aprobării Parlamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News