"Bestia africană" loveşte România. Meteorologii anunţă 40 de grade la umbră

Unsplash
Unsplash

Meteorologul Alina Şerban, de la ANM, a anunţat că temperaturile în zilele următoare vor atinge niveluri record şi atrage atenţia asupra unor posibile furtuni.

"Această masă de aer tropical provine din zona de nord a Africii. La momentul acesta intensitatea ei maximă este în partea de sud a continentului, mâine se intensifică și se extinde în zona Italiei, iar poimâine în zona țării noastre și în țările din vecinătatea vestică și sud vestică.

Această masă de aer tropical aduce cu sine și fragmente de praf saharian într-o concentrație destul de ridicată şi are o deplasare cumva vest-est că vine din zonă a Spaniei, Italiei apoi în zona țării noastre. Evident că noi o vom putea vizualiza în momentul în care este adusă la nivelul solului de precipitații.

La nivelul țării noastre perioada de intensificare a acestei mase de aer va fi miercuri, atunci când este foarte probabil ca temperaturile maxime să se apropie de 39-40 de grade pe regiunile vestice și vor fi resimțite peste 40 pentru că vorbim de temperaturi estimată a se înregistra la umbră în adăposturi meteorologice.

Acest val de caniculă este în intensificare de astăzi până miercuri în vestul și sud-vestul teritoriului, adică acolo va fi din ce în ce mai cald. Dacă astăzi am avut 35 de grade, mâine vom avea 36-37, miercuri cum spuneam 39-40, apoi acolo se va răci.

Acest front rece nu este de bun augur pentru că va determina, din nou, furtuni și vijelii puternice. Masa de aer card se va resimți în partea de sud a teritoriului după care se va muta în Oltenia, Muntenia până vineri cel puțin 35, 36, 37 de grade și disconfort termic accentuat în toate regiunile", a declarat Alina Şerban la Antena 3.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni 

 

ANM prezintă prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Vremea va fi caniculară în primele zile, când se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse, în medie, între 34 și 38 de grade și vor fi minime nocturne situate în jurul a 20 de grade. Ulterior, valorile termice vor marca o scădere și vremea se va răcori, astfel încât, în intervalul 16 - 25 iulie, maximele termice vor fi cuprinse între 28 și 31 de grade și temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 17 grade, în medie regională.

Începând cu data de 15 iulie, vor fi ploi de scurtă durată în fiecare zi, dar probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse și mai însemnate cantitativ va fi ridicată în intervalul 15 - 17 iulie.

CRIŞANA

În primele trei zile ale intervalului de prognoză vremea va fi călduroasă, caniculară la câmpie îndeosebi pe 14 iulie, apoi valorile termice vor scădea treptat și, între 16 și 25 iulie, vor fi temperaturi maxime de 28...30 de grade, în medie. Regimul termic nocturn va avea o evoluție asemănătoare, fiind caracterizat de minime ridicate în primele nopți, când se vor întregistra 18...20 de grade și mai scăzute, spre 17 grade, în intervalul 17 - 25 iulie.

Între 15 și 17 iulie ploile se vor semnala pe arii extinse și vor fi mai însemnate cantitativ, dar și în intervalul 18 - 25 iulie probabilitatea pentru ploi de scurtă durată se va menține ridicată.

TRANSILVANIA

 Vremea va fi călduroasă în primele zile ale intervalului de prognoză, iar temperaturile diurne vor fi cuprinse, în medie, între 31 și 34 de grade, în timp ce minimele nocturne vor fi de 15...17 grade. Ulterior, vremea se va răcori, astfel încât, între 16 și 25 iulie, maximele diurne se vor situa în jurul unei valori medii de 28 de grade, iar temperaturile minime vor fi de 15...16 grade.

Ploi pe arii extinse și local mai însemnate cantitativ se vor semnala în intervalul 15 - 20 iulie, apoi doar izolat vor mai fi ploi de scurtă durată.

MARAMUREŞ

Prima săptămână a intervalului de prognoză va debuta cu o vreme călduroasă, izolat caniculară pe 14 iulie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 35 de grade.

Ulterior, vremea se va răcori, iar maximele diurne se vor situa, în medie, între 27 și 29 de grade în intervalul 16 - 25 iulie. Temperaturile minime vor crește de la 16 până la 19 grade în intervalul 12 - 15 iulie, apoi vor scădea și, până la finalul celei de a doua săptămâni, se vor situa în jurul
valorii de 16 grade.

Vor fi ploi pe arii extinse și însemnate cantitativ pe 15 și 16 iulie, dar și în următoarele zile probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi ridicată.

MOLDOVA

În prima săptămână vremea va fi călduroasă, local caniculară la câmpie în perioada 15-17 iulie, cu maxime termice medii de 31...34 de grade, în timp ce în intervalul 19-25 iulie, temperaturile diurne se vor situa în medie în jurul valorii de 30 de grade. Minimele termice vor
avea variații nesemnificative și vor fi cuprinse în medie între 17 și 20 de grade, cu cele mai
ridicate valori în nopțile din perioada 15-19 iulie.

Averse cu caracter local se vor semnala în intervalul 17-20 iulie, dar ploi izolate, de scurtă durată pot apărea pe arii restrânse și în celelalte zile, cu precădere în cursul după-amiezelor.

DOBROGEA

De-a lungul celor două săptămâni de prognoză, valorile termice nu vor avea variații importante, astfel că se vor înregistra maxime medii de 29...31 de grade, ce vor caracteriza o vreme călduroasă în partea continentală a regiunii și minime medii în general de 19...21 de grade, cu cele mai ridicate valori în zona de litoral.
Regimul pluviometric va fi în general deficitar, averse locale vor fi posibile în 12 și 13 iulie, precum și în perioada 18-22 iulie.

MUNTENIA

Valorile termice diurne vor fi în creștere ușoară și treptată în primele zile, astfel încât în 14 și 15 iulie media maximelor va ajunge la 34...35 de grade ceea ce va caracteriza o vreme local caniculară. Ulterior, tendința ar fi de scădere a temperaturilor maxime spre o medie de 30...32 de grade, adică o vreme călduroasă. Minimele termice vor avea variații nesemnificative și vor fi cuprinse în medie între 17 și 20 de grade.

Averse se vor semnala pe arii mai extinse în perioada 16-21 iulie, când vor putea fi izolat și însemnate cantitativ, dar ploi de scurtă durată pot apărea pe arii restrânse și în restul intervalului, cu precădere în cursul după-amiezelor.

OLTENIA

Până în data de 15 iulie, valorile termice diurne vor fi în creștere treptată și va fi caniculă, astfel media maximelor va fi de 34...36 de grade, după care temperaturile maxime vor scădea spre medii de 30...31 de grade, ceea ce va caracteriza totuși o vreme călduroasă. Minimele termice vor avea variații nesemnificative și vor fi cuprinse în medie între 17 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în nopțile din perioada 14-16 iulie.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în perioada 15-21 iulie, când pe arii extinse se vor semnala averse, local însemnate cantitativ, dar ploi în general slabe pot apărea pe arii restrânse și în ultimele zile ale intervalului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel