Declaraţiile de presă ale preşedintelui PNL, Ludovic Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL - 28 mai 2019:
Partidul Naţional Liberal a câştigat alegerile pentru Parlamentul European cu un scor de 27%, la o diferenţă de peste 4 procente faţă de partidul de guvernământ.
Aşa cum am anunţat, obiectivul nostru a fost să învingem PSD şi să scoatem cel mai bun scor posibil la alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, Partidul Naţional Liberal a contribuit decisiv la succesul referendumului iniţiat de preşedintele României, Klaus Iohannis, un referendum cu o însemnătate crucială, care a dat un semnal clar că românii nu mai acceptă corupţia, că românii nu sunt de acord cu amnistia şi graţierea, că românii s-au săturat de OUG, în special în domeniul justiţiei.
Victoria Partidului Naţional Liberal ne încarcă de o răspundere suplimentară, ne face să fim şi mai serioşi şi mai responsabili şi mai dedicaţi servirii interesului cetăţeanului român. Înţelegem din aceste alegeri câteva mesaje simple pe care le-a transmis populaţia României. Primul mesaj este limpede şi clar. Românii în majoritate zdrobitoare nu mai vor ca la putere să fie PSD. Scăpaţi-ne de ei, a fost unul dintre cele mai importante mesaje pe care le-am primit în această campanie. Din acest motiv, Partidul Naţional Liberal va face toate demersurile constituţionale, legale, posibile, pentru a pune punct acestei guvernări.
Nu mai aveţi nicio legimitate să vă cramponaţi de guvernare. Românii nu vă mai vor în fruntea României! În cazul în care Guvernul nu-şi va da demisia, Partidul Naţional Liberal va depune până la sfârşitul sesiunii parlamentare o moţiune de cenzură împotriva acestui Guvern.
Al doilea mesaj pe care l-am înţeles clar de la români. Românii vor în Europa. Românii vor ca la putere să se afle partide politice care acceptă şi slujesc în acţiunea lor politică valorile, principiile şi regulile care stau la baza funcţionării Uniunii Europene. Votul dat de români pentru noi este un vot care va fi folosit în interesul României.
Europarlamentarii Partidului Naţional Liberal, pentru România, vor face tot ce depinde de ei pentru a pune România în primul rând, pentru a asigura României un tratament clar, de egalitate, pentru a garanta faptul că România stă la masa deciziilor şi pentru a garanta faptul că toţi românii beneficiază de pe urma apartenenţei României la Uniunea Europeană.
Al treilea mesaj pe care l-am înţeles este clar şi limpede: Românii vor să fie conduşi de oameni cinstiţi, de oameni corecţi, de oameni care respectă legea, de oameni care nu folosesc puterea decât în interesul public. Românii nu mai acceptă să fie conduşi de indivizi care folosesc puterea pentru interesul personal, care comit abuzuri în exercitarea puterii sau care săvârşesc acte de corupţie. Toleranţă zero faţă de corupţie, este mesajul pe care l-au transmis românii cu ocazia scrutinului, mai precis, cu ocazia referendumului convocat de preşedintele României.
În fine, înţelegem foarte clar din prezenţa masivă la vot, o prezenţă fără precedent la alegerile pentru Parlamentul European dar şi la referendum, înţelegem că românii vor să fie conduşi altfel. Că românii aşteaptă din partea celor care fac politică o altă atitudine faţă de cetăţean, o altă modalitate de a acţiona în viaţa publică, aşteaptă soluţii serioase şi aşteaptă ca oamenii politici să servească interesul general şi să fie dedicaţi prezentării de soluţii serioase, care să ofere o rezolvare problemelor cu care se confruntă societatea românească, problemelor cu care se confruntă economia şi fiecare domeniu în parte.
Închei prin a le mulţumi tuturor cetăţenilor români, care au venit la vot şi şi-au exercitat dreptul de vot, prin a le mulţumi tuturor românilor care au votat în favoarea referendumului convocat de preşedintele României şi de asemenea, tuturor românilor care au avut încredere şi au votat Partidul Naţional Liberal.
Celor care nu au venit la vot le transmit acelaşi mesaj pe care l-am transmis şi în campanie. Oamenii au puterea, poporul este suveran, poporul poate decide atunci când lucrurile nu merg bine într-o societate, o schimbare de direcţie. Votul este cea mai puternică armă pe care o are fiecare cetăţean într-o democraţie, arma prin care poate să decidă asupra marilor probleme din societatea românească.
Chiar dacă Dragnea nu mai este liderul PSD, Partidul Naţional Liberal continuă lupta pe toate fronturile cu PSD şi mai ales cu felul de a face politică al PSD, ca să spunem aşa cu pesedismul. Nu a fost retezat decât un cap al balaurului. PSD în continuare este un pericol pentru democraţia românească şi un pericol pentru destinul euroatlantic al României. Vom continua bătălia până când ne vom asigura că România revine în mâna oamenilor corecţi, în mâna oamenilor cinstiţi, în mâna oamenilor competenţi, în mâna oamenilor care vor binele României. Continuă bătălia în toata perioada care va urma şi în alegerile prezidenţiale şi în alegerile locale şi în alegerile parlamentare.
Partidul Naţional Liberal este consecvent angajat în această bătălie şi are ca obiectiv să pună punct cât mai repede posibil acestei guvernări toxice pentru România, să întoarcă România pe drumul cel bun, să dea României un Guvern, care să poată să aducă civilizaţie, dezvoltare democraţiei, respect pentru cetăţean şi o şansă pentru fiecare cetăţean de a reuşi în viaţă în România.
(Ce veţi face pentru aplicarea cât mai rapidă a rezultatului referendumului?)
Din punctul meu de vedere, referendumul produce efecte din momentul adoptării. Din momentul adoptării, nimeni nu mai are voie să adopte nicio reglementare împotriva voinţei exprimate de cetăţenii români. Adoptarea oricărei reglementări contrare voinţei exprimate de cetăţean este o încălcare grosolană a suveranităţii poporului român şi o încălcare gravă cu aspecte penale ale Constituţiei României.
Din punctul nostru de vedere, voinţa exprimată de cetăţeni este lege, iar Partidul Naţional Liberal va transpune în realitate toate deciziile care sunt votate de cetăţenii români.
(Este nevoie de modificarea Constituţiei, de un proiect de lege?)
Vom stabili cu precizie care este modalitatea, modificarea Constituţiei, modificarea legislaţiei. La prima întrebare lucrurile sunt clare. Nimeni nu mai are voie să mai emită nicio reglementare, care să ducă că amnistierea şi graţierea corupţilor. În ceea ce priveşte a doua reglementare este interzisă adoptarea de OUG de către Guvern în domeniul justiţiei, în domeniul pedepselor, infracţiunilor şi a organizării judiciare.
De asemenea, cetăţenii români au decis că în cazul OUG şi alte entităţi pot să declanşeze controlul de constituţionalitate privitoare la OUG. Vom analiza dacă este necesară modificarea Constituţiei, vom analiza dacă este necesară modificarea legislaţiei şi cu siguranţă, împreună cu preşedintele României, Klaus Iohannis, vom lua cele mai bune decizii.
(Aţi făcut o analiză în interiorul Biroului Executiv a rezultatelor alegerilor din 26 mai. Cum vedeţi situaţia votului la nivelul marilor oraşe şi mai ales la nivelul Capitalei?)
În Biroul Executiv am luat decizia de a face o analiză atât la nivel naţional cât şi o analiză pe fiecare judeţ în parte, o analiză meticuloasă, o analiză care să evidenţieze punctele tari şi punctele slabe şi care să ducă la un set de măsuri astfel încât să creştem performanţa Partidului Naţional Liberal în fiecare localitate, în fiecare judeţ şi la nivel naţional.
(Dar ca primă impresie, care ar fi cauzele eşecului în unele oraşe precum Cluj, Bucureşti?)
Vom analiza situaţia şi vom lua cele mai bune măsuri. Pe de altă parte, pot să vă spun că Partidul Naţional Liberal a câştigat municipiile reşedinţă de judeţ, foarte multe municipii reşedinţă de judeţ, şi acolo unde am avut primari şi acolo unde nu am avut primari. De exemplu la Focşani, unde este primar PSD, am câştigat alegerile.
Am câştigat alegerile Deva, la Reşiţa, la Botoşani, la Bistriţa, la Călăraşi, unde nu avem primari. Probabil, va trebui să vedem în Bucureşti, Cluj, Timişoara, cam acestea sunt cele mai mari probleme, să vedem legătura care a fost făcută între performanţa pe care au avut-o reprezentanţii Partidului Naţional Liberal şi Partidul Naţional Liberal.
(Se putea o implicare mai bună din partea acestor organizaţii?)
Nu vreau să mă pripesc, să vă prezint vreo concluzie. Vom face această analiză foarte serios, cu picioarele in apă rece, cum se zice, să degajăm cele mai bune măsuri pentru a creşte performanţa Partidului Naţional Liberal.
(Principala nemulţumire este legată de scorul obţinut la Bucureşti. Ar trebui să mai rămână Cristian Buşoi în fruntea filialei Bucureşti?)
Cred că Partidul Naţional Liberal a câştigat alegerile şi datorită spiritului de echipă, datorită bunei comunicări interne, datorită coeziunii şi unităţii partidului. Vom face analize şi vom lua decizii. Orice decizie pe care o vom lua, o vom lua de comun acord, după dezbatere şi pe baza unor date obiective.
(Se vehiculează şi un scenariu, scenariul anticipatelor. Cel mai probabil după alegerile prezidenţiale, posibil chiar simultan cu localele)
Noi am susţinut ideea anticipatelor. Constituţional, nu mai este posibil să faci anticipate pentru că în ultimele şase luni de mandat ale preşedintelui României este interzisă organizarea de alegeri anticipate. În ceea ce ne priveşte pe noi, punctul de vedere este foarte clar, trebuie să dăm puterea înapoi poporului. Poporul şi-a exprimat voinţa politică, atât la referendum cât şi la alegerile pentru Parlamentul European. Voinţa politică este clară, majoritatea zdrobitoare a oamenilor nu-i mai vor pe cei de la PSD-ALDE la putere, vor o altă guvernare şi mai ales, vor un altfel de a face politică. Vor oameni corecţi, oameni care sunt apropiaţi de cetăţean, oameni care folosesc puterea în interesul general, oameni asupra cărora nu există niciun fel de semn de întrebare privitor la posibila săvârşire de fapte de corupţie, vor oameni cinstiţi, oameni oneşti.
Ori, lucrurile acestea sunt clare, noi susţinem ca puterea să se întoarcă cât mai repede la popor pentru a reîmprospăta, prin votul cetăţeanului, corpul reprezentativ, Parlamentul României.
(Eu v-am întrebat, dacă ar fi viabil scenariul anticipatelor după prezidenţiale?)
Cu siguranţă.
(Cu preşedintele Iohannis aţi discutat despre anticipate, posibil anul viitor când sunt şi localele?)
Nu pot să vă spun tot ce vorbesc cu preşedintele României.
(Dacă moţiunea de cenzură trece, să presupunem, este PNL pregătit să guverneze alături de USR?)
Partidul Naţional Liberal este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării, după PSD suntem al doilea partid. Dacă reuşim căderea acestui Guvern pe care românii nu-l mai vor, Partidul Naţional Liberal este pregătit să îşi asume răspunderea guvernării şi suntem pregătiţi din toate punctele de vedere şi de altfel, ar fi perfectă legitimă această asumare a răspunderii, pentru că este conformă cu voinţa exprimată de români la alegerile pentru Parlamentul European.
(Ţinând cont de măsurile sociale luate de către actualul Guvern care a împovărat bugetul, nu vă temeţi că viitorul Guvern, dacă va fi un Guvern al actualei opoziţii, va fi unul de sacrificu?)
Cel mai bine pentru România, v-am spus, este să ne întoarcem la popor, să dăm din nou în mâna cetăţenilor puterea de a decide componenţa Parlamentului. Strucura actuală a Parlamentului a fost decisă în decembrie 2016, iar voinţa românilor exprimată la referendum şi la alegerile pentru Parlamentul European este total diferită faţă de voinţa exprimată în decembrie 2016.
Decât să guverneze PSD, mai bine îşi asumă răspunderea să guverneze Partidul Naţional Liberal, dacă putem crea o majoritate, pentru că, repet, dimensiunea dezastrului provocat de guvernarea PSD-ALDE, încă nu este cunoscută în integralitatea sa.
Sigur că noi am tras semnale de alarmă în mod sistematic privitor la distrugerea totală a marilor echilibre macroeconomice, privitoare la cheltuirea nesăbuită a banului public, privitoare la întârzierea adoptării măsurilor necesare pentru a scoate din criză diferite domenii, privitoare la ritmul inacceptabil de lent de derulare a marilor proiecte de investiţii şi de absorbţie a fondurilor europene. Am atras atenţia asupra calităţii execrabile a celor trimişi de PSD şi ALDE să conducă ministere, agenţii, direcţii deconcentrate, care au distrus complet capacitatea administrativă a României. Am atras atenţia asupra politizării agresive, a umplerii instituţiilor publice cu ageamii puşi de PSD pe bază de carnet politic sau pe bază de relaţii de rudenie.
N-avem nicio emoţie în ceea ce priveşte capacitatea Partidului Naţional Liberal de a readuce România pe drumul bun.
(Întrebare pentru domnul Rareş Bogdan: Au existat nişte zvonuri şi aş vrea să le lămurim acum, cum că v-aţi putea retrage de pe lista de la europarlamentare pentru a candida anul viitor pentru funcţia de primar?)
Ludovic Orban: Aici vă răspund eu. Procedura de desemnare a candidaţilor Partidului Naţional Liberal la Primăria Municipiului Bucureşti, la primăriile de sector şi la primăriile capitalelor reşedinţă de judeţ, este o procedură care a fost votată în cadrul Biroului Politic Naţional Liberal, care este o procedură care prevede mai mulţi paşi, mai multe etape. Ca atare, nu vă putem da în momentul de faţă nicio informaţie legată de candidaturi, decât după finalizarea procedurilor stabilite prin hotărârea Biroului Politic Naţional.
(Totuşi, dacă în urma sondajelor, domnul Rareş Bogdan, va avea cel mai mare nivel de încredere în cadrul populaţiei bucureştene, ar putea să fie dânsul un candidat pentru Primăria Capitalei?)
Să nu facem presupuneri. Vom lua toate deciziile în conformitate cu procedurile stabilite.
(Se pare că PSD vrea să introducă în legislaţie rezultatele referendumului)
Vă repet. Problema PSD-ului este modul antidemocratic în care înţelege exercitarea puteri publice. Inamicul nostru numărul unul este modul în care face politică PSD, ca un avatar al Partidului Comunist, care foloseşte puterea în mod abuziv, care nu are pic de respect faţă de cetăţean, care foloseşte puterea ca să ameninţe, să intimideze cetăţeanul şi care are tarele profunde pe care le-au moştenit din partea comunistă. Oamenii ăştia nu sunt capabili să înţeleagă democraţia şi nu ar fi deloc rău pentru România, ca PSD încetul cu încetul să dispară din peisajul politic din România.
(Domnule preşedinte, între PNL şi USR pare că se duce o luptă a orgoliilor în Parlament de ceva timp. Poate să fie preşedintele Klaus Iohannis un mediator între PNL şi USR?)
Nu înţeleg această întrebarea!
(Nu aţi căzut de acord asupra unui candidat comun nici la CCR, nici acum)
Dar suntem obligaţi? Suntem partide pe propriile picioare. Partide, care au capacitatea şi legitimitatea să îşi depună candidaţi pentru orice poziţie. Avem înţelegeri de sprijin în turul doi, în cazul în care se ajunge în turul doi pe orice poziţie de la nivelul Parlamentului. Nu este niciun fel de bătălie de orgolii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News