BIAS 2024. Știai câți oameni au murit la show-urile aeriene din întreaga lume? Cea mai mare tragedie

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Sâmbătă are loc Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS).

Peste 100 de aeronave civile şi militare, dar şi peste 150 de piloţi şi paraşutişti din 13 state vor participa sâmbătă, 31 august, la cea de-a 14-a ediţie a celui mai mare show aerian din România - Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS).

În cadrul show-urilor aeriene din România, precum BIAS (Bucharest International Air Show), avioanele efectuează zboruri demonstrative și acrobații în zone controlate și bine planificate. Deși spectacolul are loc deasupra aeroportului și în proximitatea acestuia, măsurile de siguranță sunt foarte stricte. Din cauza naturii show-urilor aeriene, avioanele pot trece în apropierea zonelor populate, dar acest lucru se face într-un mod controlat și conform reglementărilor stricte de siguranță.

Totuși, de-a lungul anilor, au existat mai multe accidente grave la show-uri aeriene, unele dintre ele soldându-se cu victime printre spectatori. Câteva dintre cele mai cunoscute incidente includ:

Accidentul de la Shoreham (Anglia) (2015): Acesta este unul dintre cele mai tragice accidente aeriene din Marea Britanie. Un avion Hawker Hunter s-a prăbușit în timpul unui show aerian la Shoreham, Sussex, ucigând 11 persoane. Avionul a ratat o manevră și s-a prăbușit pe o șosea aglomerată, cauzând un dezastru major​.

2. BIAS 2022... (bias-2022_67450300.jpg)

Accidentul de la Farnborough (Anglia) (1952): Un alt incident notabil a avut loc la Farnborough Airshow, când un prototip de avion De Havilland 110 s-a prăbușit, ucigând 31 de persoane, inclusiv pilotul și mulți spectatori. Acesta rămâne unul dintre cele mai grave accidente aviatice din istoria spectacolelor aeriene din Marea Britanie​.

Accidentul de la Ramstein (Germania, 1988): Acesta este unul dintre cele mai grave accidente din istoria show-urilor aeriene. Trei avioane din echipa italiană de acrobație Frecce Tricolori s-au ciocnit în timpul unei manevre în formă de inimă, iar una dintre aeronave s-a prăbușit în mulțime. 70 de persoane au murit și peste 1.000 au fost rănite​.

Accidentul de la Sknyliv (Ucraina, 2002): Un Su-27 al Forțelor Aeriene Ucrainene s-a prăbușit într-un spectacol aerian desfășurat pe aerodromul Sknyliv, lovind mulțimea. 77 de persoane au murit, inclusiv copii, iar peste 500 au fost rănite. Acesta este cel „mai” mortal accident de acest tip din istorie​.

Accidentul de la Reno (SUA, 2011): Un avion de curse P-51 Mustang s-a prăbușit în tribunele spectatorilor în timpul Reno Air Races, ucigând 11 persoane și rănind alte 69. Pilotul a pierdut controlul aeronavei din cauza unei probleme tehnice​.

Aceste incidente au dus la îmbunătățiri semnificative ale măsurilor de siguranță la show-urile aeriene din întreaga lume, pentru a preveni astfel de tragedii în viitor.

La BIAS (Bucharest International Air Show), ca și la orice alt show aerian, există întotdeauna un anumit risc asociat cu performanțele acrobatice și demonstrațiile aeriene. Totuși, organizatorii evenimentului, împreună cu autoritățile aviatice și de securitate, iau măsuri foarte stricte pentru a minimiza aceste riscuri.

3. -imagine fara descriere- (bias_83009600.jpg)

BIAS 2024 este organizat de CNAB, Forţele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMATSA, ROMAERO şi Clubul Sportiv AIBO şi va avea loc pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa-Aurel Vlaicu.

Invitaţi speciali în acest an sunt acrobaţii aerului de la Baltic Bees, formaţia letonă cu un stil de pilotaj unic în lume, executând manevre artistice de maximă dificultate cu aeronavele L39 C Albatros.

Forţele Aeriene Române se vor remarca la BIAS 2024 cu o participare de excepţie, care se distinge printr-o serie de evoluţii în premieră absolută pentru România. Spectatorii vor avea şansa de a admira evoluţiile spectaculoase ale piloţilor militari, care vor realiza adevărate demonstraţii artistice de forţă supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon , IAR-99 Şoim, IAR-99 STANDARD, aeronave de transport C-27J Spartan, C-130 Hercules, aeronave şcoală IAK-52, elicoptere IAR-330 şi IAR-316 B.

De asemenea, spectatorii vor putea urmări şi exerciţiile de poliţie aeriană şi de sprijin pentru desant aerian.

4. -imagine fara descriere- (bias_2018_22358000.jpeg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel