Invitată în emisiunea De Ce Citim, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), a vorbit despre transformarea digitală a bibliotecilor și provocările managerului de bibliotecă în secolul XXI.
„În domeniul nostru, al informaticienilor, în toată societatea românească se discută despre digitizare, digitalizare și abia acum, în ultimii ani, despre transformarea digitală. Pentru că dacă digitizarea, digitalizarea, au în vedere tehnologii, în primul rând, și modul în care activitățile noastre comune trec din zona offline, cu creionul, pe zona de calculator asta înseamnă că ne-am digitizat sau digitalizat. Transformarea digitală este o noțiune extrem de complexă și ea privește managementul. Este o problemă de management, așa cum o arată experiența internațională. Pentru că nu există numai transformare digitală a bibliotecilor despre care vorbim astăzi, există transformare digitală în mediul de afaceri, în întreaga societate, de aceea, subliniez, este o problemă de management. Ce înseamnă, de fapt, care este diferența dintre digitizare, digitalizare și transformare digitală? Am să mă opresc la ultima noțiune despre care vorbim. Transformarea digitală are câteva componente clare. În primul rând, în transformarea digitală trebuie să te orientezi cu foarte mare atenție către clienți. Dacă vorbim despre biblioteci cine sunt clienții? Suntem noi: dumneavoastră, eu, ascultătorii, cititorii, etc.” a explicat Doina Banciu
„Managerul de bibliotecă trebuie să se orienteze către clienți. Ei sunt inputul lor. A doua chestiune importantă în transformarea digitală trebuie să fie în acest secol identificarea competitorilor. Biblioteca nu există de una singură, dacă vreți vorbim despre biblioteca infinită, pentru că noi trăim deja într-o formulă de bibliotecă infinită. Biblioteca are nenumărați competitori. Primul: volumele de date care circulă pe internet, organizate sau neorganizate, bazele de date, „vendorii” de baze de date care nu sunt biblioteci, sunt alte tipuri de organizații într-o totală competiție cu bibliotecile. Apoi datele. Din fericire, bibliotecile dețin volume foarte mari de date, așa cum puține entități dețin. Gândiți-vă la nenumăratele informații existente în biblioteci, în cărțile din biblioteci, memoria noastră, care sunt din ce în ce mai mult digitizate, și trecute din offline, pe hârtie, în digital. Dar bibliotecile au și altfel de informații: despre cititori, despre staff, despre modul în care funcționează biblioteca. Managerul are toate aceste informații. În sfârșit vine tehnologia. Aceasta combină aceste tipuri de informații în cadrul transformării digitale către un obiectiv dat folosind toate instrumentele informatice în așa fel încât să aducă plusvaloarea produselor și serviciilor care le oferă clienților. Aceasta este o transformare digitală, o abordare sistemică a întregului sistem de bibliotecă în care iei în considerare datele de care dispui, uneltele pe care le folosești și, firește, beneficiarul final. Asta trebuie să înțeleagă un manager de bibliotecă, nu-i suficient să cumperi cărți, nu-i suficient să faci „spacemaker” , trebuie să te gândești cum poți să aduci plusvaloare produselor și serviciilor informaționale pe care le oferi, bazându-te pe aceste volume mari de informații. Să știți că aceasta este vremea bibliotecilor și subliniez acest lucru. Secolul trecut a fost al construcției bibliotecilor.” a subliniat vicepreședintele AOSR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News