Biblioteca Metropolitană București celebrează Ziua Bucureștiului 2024 printr-o serie de evenimente culturale dedicate patrimoniului Capitalei

Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), organizează un amplu program de evenimente culturale cu ocazia Zilei Bucureștiului, un proiect menit să aducă în atenția publicului istoria și cultura bogată a orașului. 

Aniversăm această zi pe 20 septembrie, data primei atestări documentare a Capitalei, prin activități menite să pună în valoare patrimoniul cultural bucureștean și să ofere publicului o călătorie prin istoria fascinantă a orașului nostru. De asemenea, la BMB vor fi organizate și expoziții outdoor și indoor, care vor permite publicului să exploreze, în spații diferite, comorile arhitecturale și culturale ale orașului.

Vernisajul expoziției „Bucureștiul de altădată” în parteneriat cu Biblioteca Sfântului Sinod

Seria de evenimente debutează pe 20 septembrie 2024, cu vernisajul expoziției „Bucureștiul de altădată”, organizată în parteneriat cu Biblioteca Sfântului Sinod. Expoziția va fi găzduită la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” al BMB (strada Tache Ionescu, nr. 4, sector 1), începând cu ora 15:00, și va prezenta imagini inedite și documente rare din arhivele Bibliotecii Sfântului Sinod, axate pe tema „Biserici dispărute din București”. Aceste exponate unice dezvăluie fragmente din istoria arhitecturală a lăcașurilor de cult care au jucat un rol esențial în viața spirituală a orașului. Expoziția pune în valoare biserici care, deși nu mai există, continuă să fie parte din identitatea istorică a orașului. Documentele expuse includ schițe și planuri vechi ale acestor clădiri emblematice, oferind o perspectivă detaliată asupra arhitecturii și evoluției lor.

Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe 18 octombrie 2024, fiind o oportunitate de a explora moștenirea culturală și spirituală a Bucureștiului.

Spectacol muzical dedicat Zilei Bucureștiului

În continuarea evenimentelor dedicate acestei zile speciale, Biblioteca Metropolitană București organizează un spectacol muzical de excepție în eleganta Sală „Auditorium”, cu începere de la ora 17:00. Intitulat „Din vise, dragi poeme, la București te îndrăgostești!”, spectacolul va aduce pe scenă artiști de renume care vor interpreta o serie de melodii și creații lirice dedicate Bucureștiului și frumuseților sale.

Publicul va avea ocazia să se delecteze cu interpretările unor nume de referință în muzica clasică și teatrul românesc:

Daniela Ciociea, soprană de excepție, cunoscută pentru vocația sa emotivă și interpretările de neuitat;Stéphanie Radu, soprană apreciată, care va aduce o notă de rafinament și sensibilitate în repertoriul prezentat;Alin Stoica, tenor de prestigiu, a cărui voce puternică și expresivă va capta atenția publicului;Alexandru Nedelcu, actor talentat, care va îmbina eleganța recitării lirice cu un moment teatral memorabil;Cosmin Pătrana, pianist excepțional, ce va completa atmosfera muzicală cu interpretări pline de virtuozitate.

Acești artiști de excepție vor oferi publicului momente artistice de mare rafinament, interpretând piese celebre, precum:

Sabin Păutza – „Din vise dragi poeme”, interpretată de soprana Stéphanie Radu

Gherase Dendrino – aria „Vis de iubire” din opereta „Lăsați-mă să cânt”, interpretată de tenorul Alin Stoica

Dan Mizrahy – „Romanța toamnei”, interpretată de soprana Daniela Ciociea

Eduardo di Capua – „O sole mio”, interpretată de tenorul Alin Stoica

Gherase Dendrino – duetul „Te iubesc” din opereta „Lăsați-mă să cânt”, interpretat de Stéphanie Radu și Alin Stoica

În rolul de amfitrion, actorul Alexandru Nedelcu va aduce un plus de eleganță și expresivitate momentului, oferind recitări din lirica românească și colaborând cu Daniela Ciociea pentru un moment teatral de excepție – un fragment din celebra piesă de teatru „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, aducând un omagiu teatrului românesc.

Expoziția „De la lume adunate...”

Tot pe 20 septembrie, începând cu ora 18:00, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” al Bibliotecii Metropolitane București va avea loc și vernisajul expoziției de fotografie „De la lume adunate...”, semnată de Luiza Spiridon, cunoscută pentru abordarea sa sensibilă și rafinată în fotografie, care va fi deschisă până pe 30 septembrie.

Expoziție outdoor la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”

Pentru a celebra Ziua Bucureștiului, Biblioteca Metropolitană București a pregătit și o expoziție outdoor cu panouri amplasate pe partea exterioară a gardului Sediului Central „Mihail Sadoveanu”. Această expoziție în aer liber prezintă imagini de colecție din patrimoniul Mediatecii BMB și poate fi admirată de trecătorii care tranzitează strada Tache Ionescu, până pe 18 octombrie 2024.

Activități culturale în filiale

Pe lângă evenimentele de la Sediul Central al BMB, celebrarea Zilei Bucureștiului se extinde și în filialele bibliotecii. Pe 19 septembrie 2024, la Biblioteca Marin Preda (Str. Știrbei Vodă nr. 168), va avea loc o sesiune de informare intitulată „Bucureștiul, ieri și azi”. Între orele 12:00 și 13:00, participanții vor putea asculta povești fascinante despre transformările Bucureștiului de-a lungul secolelor, ilustrate prin imagini și relatări despre vechile cartiere și clădiri emblematice.

În perioada 19-21 septembrie 2024, toate filialele Bibliotecii Metropolitane București vor avea expoziții de carte, având ca temă Bucureștiul, care vor oferi vizitatorilor ocazia de a explora aspecte variate ale istoriei și culturii Capitalei prin intermediul volumelor expuse.

De asemenea, Biblioteca Liviu Rebreanu va continua celebrarea Zilei Bucureștiului cu o nouă incursiune în lumea fascinantă a cuvintelor din limba română. Sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 10:00, va organiza un atelier tematic intitulat „Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor”. Atelierul se va concentra pe utilizarea jocului SCRABBLE, care nu doar că este distractiv pentru toată familia, dar contribuie și la dezvoltarea vocabularului, abilităților matematice și creativității.

Trainer: Alice Papa, membră a Federației Române de Scrabble.

O invitație deschisă către toți bucureștenii

Ziua Bucureștiului la Biblioteca Metropolitană București este un prilej de a reflecta asupra identității culturale a Capitalei și de a celebra bogăția sa istorică. Prin aceste evenimente, ne propunem să stârnim curiozitatea și interesul bucureștenilor de toate vârstele și să le oferim o experiență educativă și plăcută. Proiectul contribuie la creșterea rolului Bibliotecii Metropolitane ca centru cultural, un loc în care istoria și cultura prind viață prin intermediul activităților nonformale.

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel