Bicarbonatul de sodiu este un produs foarte util nu doar pentru curățarea casei, ci și pentru haine. Iată câteva modalități de utilizare pe care poate nu le cunoști.
Economic, disponibil și potrivit pentru o mie de utilizări în bucătărie și pentru curățenie, bicarbonatul este un aliat prețios pentru gospodărie.
Datorită bicarbonatului, gospodinele pot curăța casa fără a fi nevoite să apeleze la substanțe chimice poluante și periculoase.
Dar bicarbonatul de sodiu poate fi foarte util și atunci când speli rufele. Iată câteva moduri în care ar trebui să începi să-l folosești pentru haine mai moi și mai curate.
Nu mai aruncați cojile de ceapă: le puteți folosi pentru a da aromă bucatelor
Elimină mirosurile urâte. Bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosuri din bucătărie și din frigider. De ce să nu profiți de această proprietate și pentru hainele care au un miros urât. Tot ce trebuie să faci este să adaugi în tamburul mașinii de spălat o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu: mirosurile neplăcute de pe haine vor dispărea ca prin farmec.
De asemenea, poți pune două căni de bicarbonat de sodiu într-un lighean cu apă caldă. Înmoaie hainele peste noapte în această apă, apoi le poți pune în mașina de spălat. Bicarbonatul de sodiu va elimina toate urmele de miros neplăcut.
Cum să călci hainele dacă s-a oprit curentul: cinci moduri verificate
Face țesăturile mai moi. Cu siguranță s-a întâmplat să scoți rufele aspre din mașina de spălat. Acest lucru se întâmplă, în special, cu prosoape și articole mai grele care, după uscare devin foarte dure, chiar dacă ai adăugat balsam de rufe.
Acest dezavantaj se datorează prezenței unui procent mare de calcar în apă, care se infiltrează în țesături făcându-le rigide. De aceea, adaugă o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu la fiecare ciclu de spălare. Bicarbonatul de sodiu va face apa mai moale și, în consecință, hainele vor fi mai moi.
Bicarbonatul este un dedurizator natural, mai puțin poluant pentru mediu decât dedurizatorii de pe piață și care conțin substanțe chimice poluante.
Îmbunătățește eficiența detergentului. Dacă observi că rufele nu ies curate din mașina de spălat sau dacă vezi „bulgări” de detergent care se creează pe țesături, poți folosi bicarbonat de sodiu pentru a rezolva aceste probleme.
Înainte de a introduce rufele murdare în mașina de spălat, adaugă câteva linguri de bicarbonat pur în cuvă. În timpul spălării, bicarbonatul va face apa mai puțin calcaroasă și, în consecință, detergentul mai eficient. Ai grijă să nu pui bicarbonatul de sodiu în sertarul pentru detergent.
Vezi și:
Atunci când gătești, se poate întâmpla ca picăturile de ulei să sară și să murdărească pereții, gresia, faianța, dar și hainele cu care ești îmbrăcat.
De câte ori ți s-a întâmplat să arunci hainele deteriorate de petele de ulei? Uleiul este unul dintre cele mai dificile produse de îndepărtat de pe țesături și suprafețe. Cu toate acestea, din fericire, poți elimina petele de grăsime chiar și fără a spăla hainele, recurgând la câteva mici trucuri.
Remedii populare, care elimină umiditatea excesivă din casă: trucul bunicii nu dă greș niciodată
Uneori, nu ai timp să folosești mașina de spălat. Dacă ți-ai pătat hainele cu ulei de măsline, poți folosi fierul de călcat pentru a rezolva problema. Încinge fierul de călcat și pune-l pe pata de ulei, peste cate au pus, anterior, hârtie absorbantă. Aplică fierul de călcat pe hârtie și ține-l câteva secunde. Pata de ulei se va transfera pe hârtie.
Un alt remediu util este folosirea alcoolului. Toarnă un strop de alcool pe pată și lăsă-o să acționeze câteva minute. Doar curăță, apoi, zona, pentru a îndepărta toate urmele de ulei.
Sarea are capacitatea extraordinară de a absorbi umezeala și grăsimea. Tot ce trebuie să faci este să pui niște sare peste pată. Acest remediu este potrivit în special pentru țesăturile delicate. Freacă ușor zona pătată cu sare, apoi înmoaie haina într-un lighean cu apă fierbinte. În acest moment, poți alege: fie speli haina manual, fie în mașina de spălat. În ambele cazuri pata se va desprinde ușor.
Tigaia s-a ars? Iată cum o poți salva. Sfaturile gospodinelor cu experiență
Dacă, în schimb, ai de-a face cu pete vechi de ulei și urme de grăsime, poți folosi oțet și pudră de talc. Aplică puțină pudră de talc pe pată și lasă-o să acționeze o oră. La final, stropește puțin oțet alb pe pată. În acest fel, chiar și cele mai vechi și mai încăpățânate pete vor dispărea.
Nu doar hainele sunt expuse riscului de a fi pătate cu ulei. Când gătești, se murdăresc și pereții, și gresia, și faianța.
Pentru a îndepărta petele de ulei de pe gresie și faianță este suficient să folosești o soluție de apă fierbinte și oțet. Datorită proprietăților sale de degresare ale oțetului, suprafețele vor străluci din nou.
Dacă uleiul ajunge pe podea, poți pune, peste pată, puțină făină, care va absorbi rapid uleiul.
Cum să speli perfect oglinda din baie în 3 pași: va arăta ca nouă și nu va avea nicio pată
În fine, dacă uleiul a sărit pe pereți, nu trebuie să te alarmezi. Pentru a nu deteriora vopseaua, aplică rapid pudră de talc pe pata. Lăsă-o să acționeze o jumătate de oră și apoi scufundă o periuță de dinți în apă și săpun neutru. Freacă ușor pata până va dispărea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News