Biden a anunțat un nou ajutor de 225 milioane dolari pentru Ucraina, în cadrul discuțiilor de la Paris cu Zelenski

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele SUA, Joe Biden, a promis astăzi sprijinul său pentru Ucraina și a anunțat un nou ajutor de 225 milioane dolari pentru securitatea Kievului, în cadrul întâlnirii sale cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski la Paris.

„Statele Unite vor fi alături de voi,” i-a spus Biden lui Zelenski după ce ambii au participat la comemorările simbolice ale Zilei Z în nordul Franței, joi. Biden și-a exprimat, de asemenea, regretul pentru întârzierea acordării noului ajutor prin Congres.

„Nu v-ați lăsat învinși. Nu ați cedat deloc. Continuați să luptați într-un mod remarcabil, pur și simplu remarcabil,” i-a spus Biden lui Zelenski.

Noul pachet include interceptori pentru apărare aeriană, muniție de artilerie și alte „capacități critice”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

„Președintele a subliniat că sprijinul SUA pentru Ucraina este neclintit,” se menționează în comunicat, adăugând că cei doi lideri au convenit să se întâlnească din nou la viitorul summit G7 din Italia.

Într-o declarație separată, Departamentul de Apărare al SUA a spus că pachetul de securitate va oferi Ucrainei arme pentru a „satisface cele mai urgente nevoi pe câmpul de luptă” și va include rachete antiaeriene Stinger, muniție pentru sistemele HIMARS și obuze de artilerie de 155 mm și 105 mm.

Zelenski urma să aibă discuții și cu președintele francez Emmanuel Macron mai târziu, vineri.

Macron a spus ieri că Parisul va transfera avioane de luptă Mirage 2000 către Ucraina și va antrena piloți ucraineni ca parte a unei noi cooperări militare.

Macron, nouă cooperare cu Ucraina

Miercuri seara, Emmanuel Macron a anunțat o „nouă cooperare” cu Kievul, incluzând furnizarea de avioane Mirage 2000-5, cu piloți ucraineni care vor fi instruiți în Franța începând din vară, cu scopul de a fi pregătiți până la sfârșitul acestui an.

Macron a mai menționat că Franța va oferi instruire pentru 4500 de soldați ucraineni pe teritoriul său, subliniind că aceste măsuri nu reprezintă un „factor de escaladare”.

„Instruirea cuiva în vestul Ucrainei, care este o zonă liberă, nu este un act agresiv”, a explicat Macron.

Tensiunile franco-ruse continuă să crească, după ce președintele francez a menționat posibilitatea trimiterii de instructori francezi în Ucraina și nu a exclus trimiterea de soldați francezi. Kremlinul, la rândul său, a declarat că soldații francezi ar putea deveni ținte dacă vor fi trimiși în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel