Preşedintele american Joe Biden a criticat miercuri acţiunile coercitive ale Chinei în Strâmtoarea Taiwan, într-un mesaj adresat participanţilor la summitul ţărilor din regiunea Asia-Pacific la care participă şi premierul chinez, informează AFP.
Într-o intervenţie video, preşedintele Biden a subliniat că Statele Unite sunt 'profund îngrijorate de acţiunile coercitive şi agresive ale Chinei... în Strâmtoarea Taiwan', care separă China continentală de Taiwan.
Tensiunile au crescut în această zonă odată cu înmulţirea raidurilor aeriene chinezeşti în apropierea Taiwanului, pe care Beijingul o consideră o provincie ce trebuie să facă parte din China, cu forţa dacă este necesar. Astfel de acţiuni 'ameninţă pacea şi stabilitatea regională', a adăugat preşedintele american.
Summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care se desfăşoară virtual anul acesta din cauza pandemiei de COVID-19, reuneşte zece ţări din regiunea Asia-Pacific. La reuniune mai participă premierul chinez Li Keqiang, preşedintele rus Vladimir Putin şi liderii Coreei de Sud şi Japoniei.
Săptămâna trecută, preşedintele Joe Biden a declarat că Statele Unite sunt pregătite să apere Taiwanul insula în cazul unui atac al Chinei, iar marţi secretarul de stat american Antony Blinken a cerut o participarea semnificativă a Taiwanului în cadrul instituţiilor ONU, care a generat o controversă cu Beijingul.
'Taiwanul nu are dreptul de a participa la ONU', a replicat miercuri purtătorul de cuvânt al Biroului pentru afaceri taiwaneze, Ma Xiaoguang, care a amintit că doar statele suverane se pot alătura organizaţiei cu sediul la New York.
Preşedintele Biden a vizat miercuri şi ambiţiile maritime ale Beijingului, subliniind că Statele Unite sunt 'pe deplin angajate în apărarea 'libertăţii de navigaţie, a căilor navigabile deschise, a traficului comercial nerestricţionat, inclusiv în Marea Chinei de Sud'. Marea Chinei de Sud şi insulele sale fac obiectul unor revendicări din partea Chinei, dar şi a mai multor ţări din Asia de Sud-Est.
Statele Unite am menţionat, de asemenea, 'drepturile omului în Xinjiang şi Tibet şi drepturile populaţiei din Hong Kong'. Myanmar, ţară aflată în criză după preluarea puterii de către junta militară în luna februarie, a fost principalul subiect al summitului ASEAN. Statele Unite 'sunt alături de poporul Mynamarului şi solicită regimului militar să pună capăt violenţei, să elibereze toţi prizonierii politici şi să revină pe calea democraţiei', a subliniat preşedintele american. Marţi, Joe Biden a purtat discuţii separate cu liderii ASEAN, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News