Biden a discutat evoluțiile războiului din Israel și Fâșia Gaza cu Netanyahu - Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele SUA susține crearea unui stat palestinian, în timp ce îndeamnă Israelul să scadă intensitatea atacurilor asupra Palestinei.

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat despre evoluțiile din Israel și Fâșia Gaza cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu într-un apel telefonic vineri, conform Casei Albe, în timp ce armata israeliană continua să avanseze masiv în sudul Fâșiei Gaza.

Detalii suplimentare nu au fost dezvăluite imediat, însă Casa Albă a menționat că va emite o declarație completă mai târziu vineri, notează Reuters.

Apelul lui Biden către Netanyahu a avut loc în contextul în care oficialii Crucii Roșii au raportat "focuri de armă intense din partea dronelor israeliene care vizează cetățenii la Spitalul Al-Amal" din Khan Yunis, principalul oraș din sudul Fâșiei Gaza.

Israel a lansat o nouă ofensivă majoră în Khan Younis în această săptămână pentru a captura orașul, pe care îl consideră acum principala bază a luptătorilor Hamas care au atacat orașele israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni și declanșând un război care a devastat Fâșia Gaza.

Ministerul sănătății din Gaza a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost uciși 142 de palestinieni, iar alți 278 au fost răniți, ridicând astfel bilanțul morților la 24.762 în cei peste trei luni de război.

Un adolescent palestiniano-american a fost ucis de forțele de securitate israeliene în Cisiordania vineri, conform oficialilor palestinieni din domeniul sănătății.

Netanyahu respinge apelurile SUA pentru un stat palestinian

Joi, într-o conferință de presă televizată la nivel național, Netanyahu a adoptat un ton sfidător, afirmând în mod repetat că Israelul nu-și va opri ofensiva până când nu-și va atinge obiectivele de a distruge gruparea militantă Hamas și de a aduce acasă toți ostaticii rămași în Gaza.

"Nu ne vom mulțumi cu nimic în afară de o victorie absolută", a declarat Netanyahu.

Această declarație vine în contextul în care cel mai apropiat aliat al Israelului, SUA, a îndemnat țara să reducă intensitatea ofensivei militare devastatoare care a ucis aproape 25.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

SUA au declarat că Autoritatea Palestiniană recunoscută la nivel internațional, care guvernează anumite zone din Cisiordania ocupată de Israel, ar trebui "revitalizată" în Gaza, după ce a fost alungată din teritoriu în 2007.

De asemenea, SUA a cerut măsuri pentru crearea unui stat palestinian.

Miercuri, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat că soluția celor două state este cea mai bună cale de a proteja Israelul, de a unifica țările arabe moderate și de a izola Iranul, inamicul de moarte al Israelului.

Fără o "cale către un stat palestinian", Israelul nu va "obține o securitate autentică", a declarat acesta la Forumul Economic Mondial din Elveția, potrivit Skynews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel