Biden a ieșit cu noi declarații: O încetare a focului în Gaza ar putea descuraja Iranul să atace Israelul / Putin are o dilemă

foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters

Președintele Joe Biden a venit în fața presei cu mai multe aprecieri personale privind cele mai acute evenimente din scena internațională.

Preşedintele SUA Joe Biden a apreciat marţi că un acord privind încetarea focului în Fâşia Gaza ar putea descuraja Iranul să-şi pună în aplicare ameninţările cu privire la un atac împotriva Israelului, transmite Agerpres.

"Este ceea ce cred", a afirmat preşedintele american, întrebat despre acest scenariu în cursul unei deplasări la New Orleans, dând asigurări că "nu renunţă" la acest obiectiv privind o încetare a focului în Gaza, deşi negocierile devin "dificile".

Doar un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, ca rezultat al discuțiilor anticipate din această săptămână, ar putea împiedica Iranul să riposteze direct împotriva Israelului pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, pe teritoriul său, au declarat marți pentru Reuters trei înalți oficiali iranieni, sub anonimat.

Iranul a amenințat cu un răspuns sever pentru uciderea lui Haniyeh, în timp ce acesta se afla într-o vizită la Teheran la sfârșitul lunii trecute, acțiune pe care o atribuie Israelului. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat implicarea. Marina americană a desfășurat nave de război și un submarin în Orientul Mijlociu pentru a sprijini capacitatea de apărare a Israelului.

Pe fondul riscului crescut de extindere a conflictului în Orientul Mijlociu după uciderea lui Haniyeh și a comandantului Hezbollah, Fuad Shukr, Iranul a fost angajat în ultimele zile în dialoguri intense cu țările occidentale și SUA cu privire la modalitățile de gestionare a represaliilor, au declarat surse care au dorit să rămână anonime, având în vedere sensibilitatea subiectului.

"Ofensiva ucraineană în Rusia, o dilemă pentru Putin"

Ofensiva ucraineană în Rusia "creează o adevărată dilemă pentru (preşedintele rus Vladimir) Putin", a apreciat marţi preşedintele american Joe Biden, vorbind pentru prima dată public pe acest subiect, relatează AFP şi Reuters.

Aflat la New Orleans, Louisiana, Joe Biden a dat de înțeles că ține legătura cu echipa sa "la fiecare patru sau cinci ore de șase-opt zile" pe acest subiect și a asigurat că Statele Unite, principalul susținător militar al Kievului, sunt "în comunicare constantă cu ucrainenii."

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți că armata ucraineană a preluat controlul asupra a 74 de localități pe teritoriul rus, în urma unei ofensive fulger lansate cu o săptămână în urmă în provincia rusă de graniță Kursk, surprinzând armata rusă, care era slab desfășurată în acea zonă. Conform președintelui Zelenski, trupele ucrainene au avansat în ultimele 24 de ore între 1 și 3 km în interiorul provinciei ruse Kursk. Ca răspuns la ofensiva ucraineană, Rusia a anunțat evacuarea a aproximativ 200.000 de persoane, inițiind evacuări nu doar în provincia Kursk, ci și în provincia Belgorod, care este, de asemenea, amenințată de incursiunile ucrainene.

SUA aprobă vânzarea de armament către Israel în valoare de peste 20 de miliarde de dolari

Statele Unite au aprobat marţi vânzarea de armament în valoare de peste 20 de miliarde de dolari către aliatul lor israelian, îndepărtând presiunile organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului pentru ca aceste livrări să înceteze, relatează Agerpres. Anunţul survine în momentul în care războiul din Gaza dintre Israel şi Hamas intră în cea de-a 11-a lună şi preşedintele american Joe Biden insistă pentru o încetare a focului.

Departamentul de Stat a transmis într-o notificare către Congresul SUA că această vânzare va "spori capacitatea Israelului de a gestiona amenințările inamice prezente și viitoare".

Vânzarea include 50 de avioane de vânătoare F-15 în valoare de 18,82 miliarde de dolari, aproape 33.000 de muniţii pentru tancuri şi 50.000 de obuze de mortier. Aceste livrări se vor efectua în ani de zile: avioanele F-15 echipate cu radare şi echipamente de comunicaţii securizate vor fi livrate din 2029. "Statele Unite sunt angajate pentru securitatea Israelului şi este vital pentru interesele naţionale ale SUA să ajute Israelul să dezvolte şi să menţină o importantă capacitate de autoapărare", a declarat Departamentul de Stat în nota sa privind vânzarea de avioane F-15, construite de Boeing.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel