EXCLUSIV  Biden a menționat România în fața liderilor G7: ”Nu trece neobservat”. Ambasadorul în Japonia: Proiect spectaculos care rezolvă independența energetică a României

foto Presidency/ Biden - Iohannis
foto Presidency/ Biden - Iohannis

Invitat al emisiunii DC News, ambasadorul României în Japonia, Ovidiu Dranga, a vorbit despre lipsa de promovare a reușitelor înregistrate România.

Promovarea este cheia care deschide ușa către noi oportunități iar, în lupta pentru notorietate, putem spune că promovarea este principala ”armă”.

În opinia ambasadorului României în Japonia, Ovidiu Dranga, țara noastră nu își promovează îndeajuns reușitele înregistrate de-a lungul timpului în diverse domenii, precum cele tehnologice sau de securitate.

”Nu e un lucru care trece neobservat faptul că președintele Biden, în fața celorlați șefi de state din grupul G7, a menționat România spunând că România va dezvolta în curând o suită de reactoare mici și modulare, un proiect spectaculos care poate să rezolve cel puțin parțial independența energetică a României, dar și a Europei Centrale. Iată un lucru pe care nu știu dacă îl promovăm suficient, dacă înțelegem suficient semnificația lui. Noi avem tendința, de multe ori, să nu deranjăm și atunci suntem reticenți în a ne promova propriile povești de succes. Dar e păcat, e munca noastră, a tuturor, reflectată în aceste progrese tehnologice, securitare de care lumea nu prea știe”, a declarat Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Japonia.

”Cred că există resurse intelectuale și financiare care pot fi mobilizate în astfel de proiecte. Până la urmă promovăm România”, a concluzionat ambasadorul Ovidiu Dranga.

Youtube video image

Citește și:

România. Primul simulator din Europa de tip E2 cu simulator NuScale pentru reactoarele modulare mici va fi construit

Anunţul a fost făcut în cadrul workshopului "Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV", organizat la Bucureşti de Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) din SUA, în parteneriat cu Departamentul de Comerţ al SUA, Nuclearelectrica şi NuScale.

"Suntem mândri că România va găzdui primul centru E2 din Europa, un instrument esenţial pentru primii operatori ai unui reactor modular mic ai Nuclearelectrica şi pentru formarea unei noi generaţii de ingineri nucleari în România şi în regiune. România are mai multe avantaje care o califică drept una dintre primele ţări care vor implementa primul SMR din Europa: peste 25 de ani de experienţă în operarea centralei nucleare la standarde de excelenţă în ceea ce priveşte securitatea nucleară, productivitatea şi performanţa forţei de muncă. De asemenea, România are o renumită şcoală de ingineri nucleari, un lanţ vast de aprovizionare în industria nucleară şi un apreciat centru de cercetare şi dezvoltare nucleară. În plus, România şi SUA au o colaborare puternică în industria nucleară, care datează încă de la începutul anilor '80. Prin amplasarea Centrului E2 în cadrul Universităţii Politehnica colaborarea noastră îndelungată şi de succes va continua având acelaşi scop: formarea unui nucleu de excelenţă pentru industria nucleară din România", a declarat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.

Finanțarea este acordată de Departamentul de Stat al SUA

Implementarea Centrului E2 este posibilă prin intermediul finanţării acordate de Departamentul de Stat al SUA, în cadrul programului Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology" (FIRST).

"Suntem încântaţi să oferim României un simulator SMR în cadrul programului nostru FIRST. Centrul E2 va consolida parteneriatul nostru strategic cu România şi va continua obiectivele României de a deveni lider în implementarea sigură a SMR-urilor şi dezvoltarea forţei de muncă în regiune", a afirmat Bonnie Jenkins, subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armelor şi securitate internaţională.

Potrivit preşedintelui şi directorului executiv al NuScale, John Hopkins, până în prezent, compania pe care o conduce a deschis trei centre E2 la universităţi din SUA, inclusiv la Oregon State University, University of Idaho şi la Texas A&M University.

Centrul E2 utilizează modelarea computerizată de ultimă generaţie în cadrul unui simulator al camerei de comandă a centralei SMR NuScale. Utilizatorii vor avea ocazia să preia rolul de "operator în camera de comandă" la o centrală SMR cu 12 unităţi pentru a învăţa caracteristicile revoluţionare unice de securitate ale tehnologiei NuScale. Instalarea Centrului E2 şi formarea instructorilor centrului vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2023.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel