Marți, președintele american Joe Biden a semnat un decret care vizează accelerarea dezvoltării de noi centre de date dedicate Inteligenței Artificiale (IA), cu scopul de a garanta că Statele Unite vor menține poziția de lider în acest domeniu tehnologic.
"Nu vom lăsa America să fie depăşită atunci este vorba despre tehnologia care va defini viitorul", a declarat preşedintele Biden într-un comunicat, cu câteva zile înainte de învestirea lui Donald Trump la Casa Albă.
Ordinul le dă dispoziţie Pentagonului şi Ministerului Energiei să închirieze situri federale unde companii vor putea construi rapid, pe cheltuiala lor, centre de date IA cu servere avansate, alimentate din surse energetice curate.
După succesul ChatGPT la sfârşitul lui 2022, giganţii tehnologici au intrat într-o cursă pentru modele de IA generativă tot mai performante.
Puterea acestei tehnologii, ce ar urma să transforme numeroase sectoare, a făcut din ea o miză majoră pentru guverne.
"Crearea unei infrastructuri IA în SUA este un imperativ de securitate naţională", se spune în ordin.
Washingtonul a înăsprit luni controalele privind exporturile de cipuri sofisticate spre China, provocând vii critici din partea acesteia, dar şi a unor fabricanţi americani care vor să îşi exporte mai facil produsele.
Ordinul de marţi 'însoţeşte' aceste restricţii, a subliniat Ben Buchanan, consilier în domeniul IA la Casa Albă.
"Garantând difuzarea responsabilă a tehnologiei în lume, veghem în acelaşi timp ca marile companii să îşi poată construi centrele de date în Statele Unite", a afirmat el într-un briefing de presă.
Consilierii au menţionat numeroasele obstacole care le provoacă întârzieri companiilor, de la diferitele autorizaţii necesare la aprobările cerute pentru conectarea la liniile de transmisie şi reţelele energetice.
Navtej Dhillon, membru al Consiliului economic al Casei Albe, a dat asigurări că China "investeşte substanţial" pentru a construi "rapid" centrele şi fabricile necesare, şi că alte state "oferă subvenţii, norme de muncă puţin riguroase şi o energie adesea poluantă, pentru a delocaliza infrastructura americană de IA".
"Statele Unite nu trebuie să repete erorile trecutului şi să lase tehnologii esenţiale să plece în străinătate", a insistat el.
În timp ce Joe Biden a subliniat că economia americană nu ar trebui totuşi să sacrifice normele de mediu, succesorul său climatosceptic, Donald Trump, a promis că va schimba politica în domeniul mediului, notează AFP, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci