Biden amenință cu intervenția Iran și Hezbollah. Americanii nu permit nicio mișcare greșită

Spital bombardat în Gaza. Joe Biden spune că nu Israeulul e de vină. De unde are informația / Foto: Agerpres
Spital bombardat în Gaza. Joe Biden spune că nu Israeulul e de vină. De unde are informația / Foto: Agerpres

Care sunt măsurile pe care le vor lua SUA în cazul în care Iran ar deschide focul asupra Israelului.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a transmis mesaje către Iran şi gruparea şiită fundamentalistă Hezbollah (din Liban) prin intermediul unor ţări din regiune, precum Turcia, prin care au avertizat că SUA sunt gata să intervină pe cale militară în cazul în care aceste entităţi ar lansa atacuri împotriva Israelului, au declarat surse oficiale americane, citate de publicaţia The New York Times în ediţia sa de luni, potrivit postului de televiziune israelian i24news.

Israelul, potrivit publicaţiei citate, a solicitat SUA furnizarea a 24.000 de puşti de asalt pentru forţele naţionale de poliţie, menţionând posibilitatea ca o parte din aceste arme să fie distribuită civililor.

Această solicitare a stârnit preocupare în rândul mai multor reprezentanţi ai Congresului şi Departamentului de Stat american, care au exprimat temeri că aceste arme ar putea să ajungă în mâinile unor grupuri radicale din rândul locuitorilor coloniilor israeliene din Cisiordania, ceea ce ar amplifica riscul agravării tensiunilor în regiune.

Costul armelor solicitate de Israel se ridică la circa 34 de milioane de dolari, sumă care trebuie aprobată de Congres şi Departamentul de Stat.

Preşedintele Joe Biden şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la escaladarea violenţelor în Cisiordania, un fenomen ce a existat dinainte de declanşarea războiului actual între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, după incursiunea sângeroasă din 7 octombrie a combatanţilor Hamas în sudul Israelului.

Potrivit unor surse americane, o escaladare a violenţei ar fi încurajată de miniştrii de extremă dreapta din cabinetul de miniştri israelian şi de declaraţii ale unor responsabili israelieni care se pronunţă în favoarea anexării teritoriilor palestiniene.

Un oficial al Biroului pentru afaceri politico-militare din SUA a dezvăluit că reprezentanţi ai Departamentului de Stat au transmis aceste îngrijorări colegilor lor israelieni, care au dat asigurări că armele respective vor fi rezervate exclusiv pentru uzul forţelor de poliţie, potrivit i24news, notează Agerpres.

Conflictul din Orientul Mijlociu stârnește tot mai multă temere în privința expansiunii conflictului, astfel că se preconizează o creștere a prețului la petrol. O ridicare de preț a avut loc deja în cazul SUA și Asia.

„Este un război al resurselor în momentul de față care se accentuează la nivel mondial. Avem OPEC și Rusia, deci OPEC+, în tentativa de a forța creșterea prețului la petrol la nivel mondial prin reducerea producției, iar pe de altă parte se află SUA cu ceilalți exportatori care fac cu greu față acestei cereri din ce în ce mai mare la nivel mondial.”, ne-a spus Adrian Negrescu, în exclusivitate, cu câteva zile în urmă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel