Biden anunță creșterea prezenței militare a SUA în România

Joe Biden a anunțat, miercuri, la Madrid, înaintea summit-ului NATO, că SUA își vor crește prezența militară în România.

SUA vor trimite în România o brigadă rotativă cu 3.000 de militari și 2.000 de angajați.

„Statele Unite își vor îmbunătăți poziția de apărare în Europa pentru a răspunde provocărilor și mediului de securitate și vor servi, de asemenea, la consolidarea securității noastre colective. La începutul acestui an, am trimis încă 20.000 de soldați în Europa pentru a întări Alianța și pentru a răspunde mișcărilor Rusiei, ceea ce duce forțele militare în Europa la 100.000 de trupe”, a spus Biden într-o scurtă declarație de presă împreună cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

”În Spania vom crește numărul de distrugătoare pe care le avem la baza navală Rota, de la patru la șase. În Polonia vom crea un sediu permanent al Corpului 5 de Armată al SUA pentru a consolida colaborarea noastră cu NATO. Vom avea și brigada rotativă cu 3.000 de soldați și 2.000 de angajați stabiliți în România, ne vom îmbunătăți dislocațiile rotative în statele baltice și vom trimite încă două escadrile de avioane F35 de în Regatul Unit și altele. capabilități de apărare aeriană în Germania și Italia”, a mai explicat președintel Biden.

Iohannis: România are așteptări concrete de la Summitul NATO

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații, miercuri, de la Madrid:

- NATO este garanția securității noastre și în aceste vremuri complicate când Rusia a atacat Ucraina și noi suntem vecini ne dăm seama cât de importantă este umbrela NATO pentru noi, pentru securitatea noastră, pentru securitatea fiecărui român.

- Discuțiile au intrat deja direct în subiect. Atmosfera este una pozitivă, bună, cu toate că situația de securitate și situația economică nu sunt grozave

- Acest summit vine să aducă un nou concept strategic. Vom decide, împreună, astăzi și mâine, cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu, cum vom aborda războiul din Ucraina, Flancul Estic șamd.

- Eu, echipa mea și România avem așteptări foarte concrete de la acest summit. Ne așteptăm să se decidă o consolidare a Flancului Estic.

- Ne așteptăm la o creștere semnificativă a militarilor care vor fi staționați pe Flancul Estic și în România. ne așteptăm ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Ne așteptăm ca Rusia să fie declarată amenințarea semnificativă pentru NATO.

- Politica ușilor deschise va avea un aspect foarte concret. Suedia și Finlanda vor fi primite în NATO, iar discuțiile de aseară au mers în direcția de a fi acceptate. Au mai fost unii aliați care au avut nelămuriri, dar se pare că au fost clarificate. Așteptarea generală este ca NATO să dovedească faptul că este unită și puternică.

- Ne-am implicat în diferite formate pentru a găsi soluția cea mai bună pentru Suedia și Finlanda, iar schimbarea de atitudine a Turciei nu s-a întâmplat peste noapte. Discuțiile au început încă de când cele două țări au decis să intre în NATO. Sunt foarte bucuros că ele au fost convergente și avem premisele unei acceptări.

- Noi avem un număr important de militari aliați în România și ne așteptăm ca în lunile următoare să crească pentru a ajunge la capacitatea operațională pentru grupul de luptă care va fi condus de Franța. Dacă se decide că vor fi mărite la nivel de brigadă, cu siguranță că vom avea mai mulți militari, dar aceste mișcări durează luni/ani de zile. Pentru noi este important să avem decizia, să ne pregătim temeinic și să avem trupe care colaborează foarte bine împreună. Sunt convins că aceste mișcări vor fi de succes pentru România, pentru aliați, pentru NATO și Flancul Estic.

- Nu vm avea doar forțe prealocate, ci vom avea și echipamente pre-poziționate. Cele cu mobilitate redusă vor fi poziționate destul de aproape ca atunci când e nevoie de o prezență a trupelor să existe simultan și o mișcare de trupe, dar și echipament. Mobilitatea este o temă  foarte importantă care ține de militari, dar și de infrastructura critică. Toate acestea vor trebui să primească un accent pentru consolidarea Flancului Estic.

- Toată lumea a fost de acord că e nevoie de bani mai mulți pentru securitatea României și modernizarea armatei. Am decis să alocăm 2,5% din PIB pentru apărare. Acest lucru se va întâmpla începând cu bugetul pe 2023 și vorbim de un plan care va dura cel puțin 10 ani, fiindcă aceste acțiuni de modernizare, de dotare și pregătire a militarilor nu se întâmplă în 1-2 ani. Vrem nu doar să alocăm 2,5% din PIB pentru apărare, ci o parte semnificativă din această sumă să fie alocată pentru investiții, pentru dotarea propriu-zisă.

- Criza  energetică nu a fost urmare a războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac. Această criză energetică a fost pregătită de Rusia și pusă în practică. Din păcate, ea va continua. Dependența de gazul și petrolul rusesc trebuie să se schimbe., dar schimbările nu se vor face de pe o zi pe alta. Avem o platformă comună creată de Comisia Europeană pentru achiziția de gaz, pentru a găsi surse alternative. Și furnizorii sunt conștienți că aici trebuie făcută o afacere bănoasă. Toate prețurile la nivel mondial au crescut semnificativ și vor crește în continuare. Aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung. Este inevitabil ca aceste materii prime să devină mai scumpe, până găsim căi alternative viabile care vor duce la o stabilizare a prețului. Lucrurile sunt scumpe și vor rămâne scumpe.

- Marea Neagră este extrem de importantă pentru România și a fost meritul nostru că la summitul din Varșovia, din 2016, s-a decis elaborarea unei strategii NATO pentru zona Mării Negre. Rusia a pornit războiul din Marea Neagră, deci Marea Neagră e zonă de război. E clar că trebuie o abordare mult mai largă, mult mai aprofundată pentru care noi am insistat foarte mult ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO.

- Ceea ce își dorește România e ca Marea Neagră să fie declarată zonă de interes strategic în NATO și vom obține acest lucru.

- Din partea mea există susținere pentru cota  unică, există susținere pentru Guvern care poate să calculeze până unde se poate întinde cu subvențiile când vine vorba de prețul energiei. Nu am niciun sprijin pentru ieșiri populiste și afirmații de televizor pentru că se va face totul ca întotdeauna să fie bine. Trăim vremuri grele și cred că abordarea Guvernului, care este una foarte serioasă, e una care va avea susținerea mea și asta am spus-o și până acum. În ceea ce privește discuția despre tot felul de plafonări, taxe și impozite, aceste chestiuni trebuie lămurite până pe 1 iulie anul următor. Chestiunile s-au cam terminat și ceea ce a decis Guvernul Ciucă mi se pare de bun simț.

- Planurile la nivel NATO au apărut datorită insistențelor noastre. În 2014 s-a discutat despre ocuparea  Crimeei, dar nu s-a elaborat nicun plan concret. Acum, lucrurile avansează bine și e clar că pe Flancul Estic, pentru a genera un efect solid, e nevoie ca toate forțele să fie corelate, să existe un plan de intervenție regional și noi ne dorim o prezență permanentă a trupelor aliate. Majoritatea vin acolo prin rotație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel