Biden anunță data finalizării operaţiunilor 'incredibile' de evacuare din Afganistan

Biden anunță data finalizării operaţiunilor de evacuare din Afganistan
Biden anunță data finalizării operaţiunilor de evacuare din Afganistan

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat că speră că operaţiunile de evacuare la Kabul să poată fi finalizate înainte de 31 august, dată care a fost stabilită de guvernul său pentru retragerea completă a trupelor americane din Afganistan, relatează AFP. 

'Sperăm că nu trebuie să prelungim', a spus preşedintele american, lăsând uşa deschisă pentru o prelungire. Cred că vor fi discuţii, a afirmat el. Vom vedea ce putem face, a răspuns el la o întrebare a unui jurnalist care l-a întrebat ce ar face dacă ţările aliate ar cere Statelor Unite să rămână în Afganistan mai mult timp.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a calificat sâmbătă imposibilă evacuarea tuturor colaboratorilor afgani ai puterilor occidentale înainte de 31 august.

Aproximativ 28.000 de persoane au fost evacuate din 14 august, a declarat duminică liderul de la Casa Albă. Este o operaţiune incredibilă a spus el.

Lucrăm din greu şi cât mai repede posibil pentru a evacua oamenii, a adăugat el, dând asigurări că aceste evacuări ar fi fost dificile şi dureroase chiar dacă ar fi fost începute acum o lună.

La o săptămână după ce talibanii au preluat puterea, mii de oameni încă încercau să fugă din ţară duminică, iar haosul domnea în continuare pe aeroportul din Kabul. 'Am făcut o serie de modificări, inclusiv extinderea accesului în jurul aeroportului şi a zonei de securitate', a menţionat Joe Biden, fără a oferi mai multe detalii.

Al-Qaida nu este prezentă în Afganistan, susţine un purtător de cuvânt al talibanilor

Al-Qaida nu este prezentă în Afganistan şi mişcarea talibană nu are relaţii cu aceasta, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naeem, într-un interviu pentru postul de televiziune Al Hadath, informează duminică Reuters.

El a adăugat că sunt în curs discuţii cu SUA şi cu alte ţări cu privire la situaţia din Afganistan, după ce mişcarea islamistă a preluat puterea la Kabul, în urmă cu o săptămână. Un raport al ONU indica în ianuarie că în Afganistan mai sunt câteva sute de combatanţi ai Al-Qaida şi că talibanii menţin relaţii apropiate cu gruparea islamistă extremistă.

Talibanii neagă însă existenţa de militanţi ai Al-Qaida pe teritoriul afgan. Talibanii au controlat cea mai mare parte a Afganistanului din 1996 până în 2001, când au fost înlăturaţi pentru că l-au adăpostit pe liderul Al-Qaida Osama bin Laden, după atacurile din 11 septembrie asupra SUA.

Săptămâna aceasta, gruparea jihadistă Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) i-a felicitat pe talibani pentru preluarea puterii în Afganistan şi s-a angajat să continue jihadul.

AQPA este considerată de către SUA drept cea mai periculoasă ramură a reţelei internaţionale Al-Qaida, iar după atentatele din 11 septembrie 2001, americanii au vizat o parte dintre combatanţii acesteia în Yemen.

Putin, semnal de alarmă contra afluxului de 'combatanţi deghizaţi în refugiaţi' din Afganistan

Preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat duminică la stăvilirea afluxului de refugiaţi din Afganistan, printre care s-ar putea ascunde 'combatanţi deghizaţi', în urma preluării puterii în această ţară de către talibani, informează AFP şi TASS.

'Partenerii noştri occidentali cer cu insistenţă primirea de refugiaţi în ţările din Asia Centrală, până când aceştia vor obţine viza pentru SUA sau pentru alte ţări', a declarat Putin în timpul unei reuniuni cu responsabili ai partidului puterii, Rusia Unită.

'Însă cine ar putea fi (ascuns) printre aceşti refugiaţi, cum se poate şti?', a subliniat el, apreciind că 'sute, chiar sute de mii sau poate milioane' de persoane ar putea dori să fugă de pe teritoriul afgan. Mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală au o frontieră comună cu Afganistanul şi Rusia, iar 'combatanţi deghizaţi în refugiaţi' ar putea ajunge pe teritoriul rus, a subliniat Vladimir Putin.

Rusia 'nu vrea aceste aceste elemente provenind din Afganistan sau din alte ţări', a insistat preşedintele rus, amintind că ţara sa a luptat în Caucaz împotriva unei gherile jihadiste vreme de mai mulţi ani. Afganistanul va face luni obiectul unor discuţii în cadrul summitului online al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară ce reuneşte mai multe foste republici sovietice, condusă de Rusia.

Vineri, Vladimir Putin a subliniat deja că 'este important să fie împiedicată infiltarea de terorişti pe teritoriile ţărilor vecine' Afganistanului, 'inclusiv a celor care se dau drept refugiaţi'. Preşedintele rus a mai declarat vineri că alte state nu ar trebui să impună Afganistanului propriile lor valori, iar faptul că talibanii au preluat aproape în întregime controlul acestei ţări este o realitate de care trebuie să se ţină cont pentru a nu se ajunge la o prăbuşire a statului afgan, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel