Preşedintele american Joe Biden are luni după-amiază, la ora 15:30 GMT (17:30 ora României), o reuniune prin legătură video cu premierul britanic Boris Johnson, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz, despre războiul din Ucraina.
Preşedintele american Joe Biden are luni după-amiază, la ora 15:30 GMT (17:30 ora României), o reuniune prin legătură video cu premierul britanic Boris Johnson, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz, dedicată ultimelor evoluţii legate de Rusia şi Ucraina, potrivit unui anunţ al Casei Albe, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.
Conform agenţiei DPA, agenda iniţială a lui Biden pentru ziua de luni nu cuprindea această reuniune prin videoconferinţă. Discuţia survine după încă o noapte de bombardamente puternice ale Rusiei în Ucraina şi în contextul dezbaterilor dintre ţările occidentale asupra unor noi sancţiuni împotriva Moscovei.
VEZI ȘI: Rusia a boicotat audierile de la cea mai înaltă instanță a ONU
Rusia a boicotat, luni, audierile de la cea mai înaltă instanță a ONU, în timpul cărora Ucraina solicită o ordonanță de urgență pentru oprirea ostilităților, argumentând că Moscova a aplicat în mod eronat legea genocidului pentru a-și justifica invazia, scrie Reuters, notează Mediafax.
Audierile au început la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) fără ca Rusia să fie reprezentată legal.
„Faptul că locurile Rusiei sunt goale este grăitor. Ei nu se află aici, în această instanță de judecată: sunt pe un câmp de luptă, purtând un război agresiv împotriva țării mele", a declarat emisarul ucrainean Anton Korynevych.
El a îndemnat Rusia să „depună armele și să prezinte dovezile”.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Olanda nu a răspuns la o solicitare de comentarii, conform sursei citate.
Președintele Vladimir Putin a declarat că „acțiunea militară specială” a Rusiei este necesară „pentru a proteja oamenii care au fost supuși la intimidare și genocid" - adică cei a căror primă sau unică limbă este rusa - în estul Ucrainei.
Ucraina a declarat luni că afirmația Rusiei este lipsită de fundament și că presupusul genocid din estul Ucrainei este "inexistent".
Cazul se concentrează pe interpretarea unui tratat din 1948 privind prevenirea genocidului, semnat de ambele țări. Tratatul desemnează CIJ drept for de soluționare a litigiilor dintre semnatari.
„Rusia trebuie oprită, iar instanța are un rol de jucat în oprirea ei", le-a spus Korynevych judecătorilor, în timp ce le cerea acestora să impună măsuri de urgență.
CIJ este cea mai înaltă instanță de soluționare a litigiilor dintre state și, deși cazurile de acolo durează de obicei ani de zile, aceasta are o procedură rapidă pentru a examina cererile de „măsuri provizorii", cum ar fi cele solicitate de Ucraina.
Curtea poate dispune măsuri provizorii pentru a preveni agravarea unei situații înainte de a examina chestiuni fundamentale, cum ar fi competența sau fondul unui caz, conform sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News