Biden avertizează China, în disputa Taiwan: "Nu este exclusă utilizarea forţei militare americane"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Președintele SUA, Joe Biden, a transmis un nou avertisment Chinei, în legătură cu Taiwanul.

El a spus că armata americană ar putea fi folosită pentru a apăra această insulă democratică autoguvernată în cazul unei invazii chineze, conform agenției japoneze de presă Kyodo, scrie Agerpres. Întrebat de Revista Time ce fel de opțiuni ar putea fi disponibile, inclusiv dacă ar implica trimiterea de trupe, Biden a răspuns că "va depinde de circumstanțe".

Nu este prima dată când Biden menționează această posibilitate, ceea ce a înfuriat China, care revendică Taiwanul ca teritoriu propriu.

Biden a declarat că i-a transmis clar președintelui chinez Xi Jinping că Washingtonul urmează o politică de lungă durată prin care se abține să caute independența Taiwanului, dar o va susține dacă Beijingul decide unilateral să schimbe starea actuală. "Ne-am consultat cu aliaţii noştri din regiune", a adăugat el.

"Nu este exclusă utilizarea forţei militare americane"

"Nu este exclusă utilizarea forţei militare americane. Există o distincţie între desfăşurarea la sol, puterea aeriană şi puterea navală", a spus el în interviul exclusiv pentru respectiva revistă, realizat la Casa Albă pe 28 mai, care s-a axat pe leadership-ul american într-o lume în schimbare.

Biden nu a spus dacă armata americană va lansa lovituri de la bazele sale din Japonia sau Filipine. "Nu pot detalia. Atunci, m-aţi critica pe bună dreptate dacă aş spune", a precizat el.

Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) a SUA, William Burns, a declarat că Xi Jinping a ordonat armatei chineze să fie pregătită pentru o posibilă invazie a Taiwanului până în 2027. China a reacționat vehement la comentariile recente ale lui Biden. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat miercuri că nicio amenințare sau presiune nu va "slăbi angajamentul și determinarea noastră de a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială".

Reafirmând că Taiwanul este „o parte inalienabilă a Chinei”, Mao Ning a solicitat Washingtonului să „înceteze să trimită semnale greșite forțelor separatiste care susțin independența Taiwanului”.

Taiwanul, un punct major de dispută între SUA și China

Taiwanul rămâne un punct major de dispută între Statele Unite și China, în ciuda acordului dintre Biden și Xi de a reduce tensiunile provenite din rivalitatea geopolitică și concurența economică intensă.

Statele Unite au menținut relații neoficiale cu Taiwanul chiar și după recunoașterea diplomatică a Republicii Populare Chineze în detrimentul Taipeiului în 1979. De asemenea, furnizează insulei arme pentru a-și păstra capacitățile de autoapărare.

"E o economie pe marginea prăpastiei"

Biden a făcut și comentarii critice privind economia Chinei, menționând populația în îmbătrânire. "Unde va crește? E o economie pe marginea prăpastiei. Ideea că economia lor este în plină expansiune? Să fim serioși”, a declarat liderul de la Casa Albă.

El a continuat, spunând că inițiativa globală de infrastructură Noul Drum al Mătăsii a lui Xi s-a transformat într-o "inițiativă de cimitir, o povară”.

În interviu, Biden a reiterat că extinderea cooperării de lungă durată cu aliații europeni și asiatici, precum și consolidarea relațiilor cu țările în curs de dezvoltare, vor fi esențiale pentru menținerea leadership-ului SUA pe plan internațional.

Referindu-se la Japonia, Biden a spus că a reușit să convingă Tokyo că Washingtonul "nu se îndepărtează” de aliatul său cheie din Asia. "Pentru că Japonia, împreună cu noi, reprezintă o sursă majoră de putere economică și stabilitate fizică pentru amândoi”, a mai afirmat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel