Biden condamnă comentariile lui Trump despre NATO: „Este stupid, rușinos, periculos, anti-american”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Joe Biden l-a criticat pe Donald Trump, numindu-i comentariile "periculoase", potrivit Reuters.

Președintele Joe Biden l-a criticat marți pe posibilul său adversar din alegerile din 2024, Donald Trump, numindu-i comentariile "periculoase" și "anti-americane" și spunând că acestea cresc presiunea asupra Congresului SUA de a aproba noi fonduri pentru a susține Ucraina.

La Casa Albă, democratul l-a criticat cu fermitate pe Trump pentru comentariul său din weekend, care a pus sub semnul întrebării voința Statelor Unite de a susține membrii alianței occidentale de apărare în caz de atac.

Biden a declarat că comentariul lui Trump face ca trecerea finanțării solicitate de el de mult timp pentru sprijinirea apărării Ucrainei împotriva Rusiei să devină mai urgentă.

"Presiunea era deja mare pentru securitatea americană înainte ca acest proiect de lege să fie adoptat în Senat noaptea trecută," a spus el. "Dar în ultimele zile, această presiune a crescut. Și asta pentru că fostul președinte a trimis un semnal periculos și șocant, sincer, anti-american către lume."

Sâmbătă, republicanul Trump s-a plâns în timpul unui miting politic în Carolina de Sud despre ceea ce el a numit plăți "neglijente" ale membrilor NATO și a relatat ceea ce a spus că a fost o discuție anterioară cu șeful "unei țări mari" despre un posibil atac al Rusiei.

"Nu, nu te-aș proteja. Ba chiar i-aș încuraja (Rusia) să facă ce naiba vor. Trebuie să plătești," a declarat Trump că i-a spus liderului neidentificat.

Într-un apel către speakerul republican Mike Johnson pentru a aduce la vot în Camera Reprezentanților un pachet de ajutor militar în valoare de 95,34 miliarde de dolari adoptat de Senat pentru Ucraina, Israel și Taiwan, Biden a spus despre comentariile lui Trump: "Pentru iubirea lui Dumnezeu, este stupid, este rușinos, este periculos, este anti-american."

Biden a spus că lipsa de sprijin pentru finanțarea războiului din Ucraina ar echivala cu un sprijin pentru președintele rus Vladimir Putin, adăugând că atacurile acestuia ar putea depăși granițele Ucrainei și ar putea ajunge mai adânc în Europa.

Consilier principal al lui Trump, propunere sumbră: Țările NATO care nu cheltuie 2% din PIB pentru apărare să nu beneficieze de Articolul 5

Vă reamintim că un consilier de-al lui Trump a declarat că țările NATO care nu cheltuie 2% din PIB pentru apărare ar trebui să nu beneficieze de Articolul 5.

Keith Kellogg, un general în rezervă și fostul șef al Consiliului Național de Securitate al fostului președinte, a declarat într-un interviu că, dacă un membru al alianței formată din 31 de țări nu cheltuie cel puțin 2% din produsul său intern brut pentru apărare, așa cum s-a convenit, el ar susține eliminarea protecțiilor Articolului 5 pentru acea națiune în conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord.

Articolul 5 stipulează că un atac împotriva unui membru al alianței, cu sediul în Europa, va fi considerat un atac împotriva tuturor, iar membrii alianței trebuie să răspundă corespunzător. Fără aceste protecții, unui aliat nu i s-ar garanta că ceilalți membri NATO vor veni în ajutorul său.

"De unde vin eu, alianțele contează," a declarat Kellogg, care a servit și în poziția de consilier de securitate națională al fostului vicepreședinte Mike Pence. "Dar dacă vrei să faci parte dintr-o alianță, contribuie la alianță, fii parte a alianței."

Kellogg a refuzat să spună dacă a discutat propunerea sa cu Trump, deși a menționat că au discutat frecvent despre viitorul NATO. Trump este aproape de a obține nominalizarea prezidențială a Partidului Republican pentru alegerile generale din 5 noiembrie.

El a mai afirmat că, dacă Articolul 3 al Tratatului Atlanticului de Nord nu este respectat, protecțiile conferite de Articolul 5 nu ar trebui considerate ca fiind automat aplicabile.

Articolul 3 stipulează că țările membre NATO trebuie să facă eforturi adecvate pentru a-și dezvolta capacitățile lor individuale de apărare. Deși Articolul 3 nu precizează că țările trebuie să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare, statele membre au promis la un summit din 2014 din Țara Galilor să se îndrepte către această cifră în decursul unei decade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel