Biden, contestat până și în California. Ce șanse mai are președintele american să rămână în cursă

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mesajele private dintre delegații și activiștii democrați din California, cel mai mare și unul dintre cele mai liberale state din SUA, dezvăluie conflicte interne semnificative privind capacitatea președintelui Joe Biden de a conduce o campanie prezidențială de succes.

Performanța dezastruoasă a președintelui Biden în timpul ultimei dezbateri a declanșat o discuție intensă între delegații din California la convenția de nominalizare a democraților, scoțând la iveală anxietatea profundă printre liderii de partid din cel mai mare stat american și lipsa de încredere în Biden ca și candidat la alegerile generale. Schimburile de replici au avut loc în canale private, inclusiv într-un grup pe Facebook pentru delegații convenției numit "Grupul Delegatului DNC din California 2024". Dezbaterea s-a extins și într-un lanț mai mic de mesaje pe Signal al delegaților de partid din Los Angeles. Aceste mesaje au fost obținute de Politico.

Îndemnuri pentru retragerea lui Biden

Delegații democrați au menținut în mare parte dezbaterile interne despre viitorul lui Biden departe de ochii publicului. Cu toate acestea, discuțiile dintre democrații din California arată, clar, că partidul se confruntă cu o criză internă majoră, pe fondul unei campanii prezidențiale care a luat o întorsătură brusc negativă. Delegatul DNC Susan Bolle a declarat că a primit mesaje de la peste 150 de alegători care i-au cerut să solicite retragerea lui Biden. "Evident, primul pas ar fi ca președintele Biden să se retragă de bunăvoie și să-și elibereze delegații”, a scris ea în grupul de pe Facebook. "Aceasta este o experiență dureroasă la fiecare nivel, dar jucăm un rol important în istoria acestei alegeri.”

Susținerea pentru Kamala Harris

Cu toate acestea, dezbaterile interne nu au oprit delegații și activiștii să se alinieze în spatele vicepreședintei Kamala Harris. "Kamala nu este cea mai puternică în general, dar logistic ar fi cea mai curată alegere”, a scris Nico Brancolini, vicepreședinte al Clubului Democratic Stonewall. Alți delegați au intervenit rapid, oferindu-și sprijinul pentru înlocuitori de ultim moment, inclusiv guvernatorii JB Pritzker din Illinois, Gavin Newsom din California și Gretchen Whitmer din Michigan.

În zilele de după începerea discuției în grupurile de chat, un cor de oficiali aleși a cerut retragerea lui Biden din cursă. Unele dintre cele mai puternice solicitări au venit de la membrii Congresului din California, cel mai notabil fiind reprezentantul Adam Schiff, care și-a exprimat "îngrijorări serioase” cu privire la capacitatea președintelui de a-l învinge pe Trump în noiembrie. "Dacă Trump este reales, este 100% vina lui Biden”, a scris Melissa Garcia într-unul dintre grupurile de discuție.

În cele din urmă, organizatorii au intervenit pentru a opri disidența și au anunțat că respectivul canal de pe Facebook nu mai poate fi folosit pentru a organiza o alternativă la candidatul prezidențial. "Înțelegem că pot exista unele dezacorduri cu privire la dacă Biden ar trebui să rămână în cursă”, a scris delegatul DNC Sascha Bittner, moderatorul grupului. "Cu toate acestea, el a clarificat că rămâne, iar marea majoritate dintre noi suntem delegați angajați pentru el. Prin urmare, am decis să interzicem orice organizare pentru un nou candidat la președinție în acest grup.”

Dispută continuă

Amenințarea de a șterge mesajele a adus însă și mai mult dezacord. "Nu aș fi niciodată de acord cu limitarea libertății de exprimare”, a scris delegatul DNC Roberto Hernandez. "Aceasta nu este ceea ce credeam că vor face delegații lui Biden.” McInerney a comparat tacticile folosite pentru a încheia dezbaterea delegaților cu cele utilizate de republicani și susținătorii lui Trump. "De asemenea, am crezut că doar celălalt partid cere loialitate față de liderul lor iubit”, a scris el.

Situația internă a Partidului Democrat rămâne tensionată, iar capacitatea de a menține unitatea în jurul lui Biden va fi esențială pentru succesul alegerilor generale din noiembrie. Disensiunile din California reflectă provocările mai largi cu care se confruntă partidul în această perioadă crucială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel