Biden dă semne că se poate închide „robinetul” către Ucraina. Uniunea Europeană, obligată de situație să anunțe sprijinul pe termen lung

FOTO: Reuters Pictures Archive
FOTO: Reuters Pictures Archive

Liderii europeni urmează să-l asigure pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de sprijin pe termen lung, joi, în contextul temerilor exprimate de președintele american Joe Biden cu privire la disensiunile din rândul republicanilor din Congres, care ar putea afecta politica americană privind continuarea ajutorului pentru Kiev, transmite Reuters.

Se așteaptă ca Zelenski să participe la o reuniune în orașul spaniol Granada a Comunității Politice Europene, un forum creat anul trecut pentru a promova cooperarea, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Prezența lui Zelenski nu a fost anunțată în avans din motive de securitate. Oficialii familiari cu planurile au declarat că el va lua parte la summit, având astfel șansa să ceară mai mult ajutor militar urgent, precum sisteme de apărare antiaeriană.

Miercuri seara, Zelenski a transmis un mesaj video: "Ne pregătim pentru activități internaționale intensive - săptămâna aceasta și săptămâna viitoare ar trebui să fie productive pentru Ucraina."

Această întâlnire de la Granada oferă liderilor precum președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul britanic Rishi Sunak ocazia de a-și reitera angajamentul față de Ucraina, mai ales în contextul turbulențelor politice atât din Statele Unite, cât și din Europa, care au pus sub semnul întrebării susținerea continuă.

În SUA, o dispută în rândul majorității republicane din Camera Reprezentanților a complicat negocierile bugetare și l-a determinat pe președintele democrat Biden să treacă de la încrederea că se va ajunge la un acord privind ajutorul pentru Ucraina la exprimarea publică a îngrijorării.

"Bineînțeles că mă îngrijorează," a declarat Biden miercuri, adăugând: "Dar știu că există o majoritate de membri ai Camerei și Senatului din ambele partide care au afirmat că susțin finanțarea pentru Ucraina."

Nici toate statele europene nu văd cu ochi buni ajutoarele către Ucraina

În Slovacia, partidul fostului prim-ministru Robert Fico a obținut primul loc în alegerile generale de la sfârșit de săptămână după ce a promis că va opri ajutorul militar către Ucraina.

În Polonia, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat luna trecută că țara sa nu mai furnizează armament Ucrainei și se concentrează asupra refacerii propriilor stocuri de arme.

Cu toate acestea, unii oficiali ucraineni, ai Uniunii Europene (UE) și NATO au minimizat aceste dezvoltări ale situației, susținând că sprijinul pentru Kiev va rămâne în cele din urmă stabil, deoarece este în interesul Occidentului.

Scholz a declarat miercuri că este "foarte încrezător" că SUA va continua să ofere sprijin Ucrainei.

În ceea ce privește agenda oficială a summitului, aceasta cuprinde subiecte precum transportul, energia și inteligența artificială. Cu toate acestea, pe marginea summitului vor avea loc întâlniri focusate pe crizele dintre Azerbaidjan și Armenia și între Serbia și Kosovo, care s-au agravat în ultimele săptămâni, în ciuda eforturilor eșuate ale UE de mediere.

Conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia, o altă prioritate a liderilor europeni

Oficialii UE au fost nevoiți să renunțe la speranța de a folosi summitul pentru a găzdui prima întâlnire între liderii Azerbaidjanului și Armeniei, după operațiunea militară a Azerbaidjanului de luna trecută, care a condus la preluarea controlului asupra enclavei Nagorno-Karabah și la exodul a peste 100.000 de etnici armeni.

Speranțele acestea au fost anulate când agenția de știri de stat APA, din Azerbaidjan, a raportat miercuri că președintele Ilham Aliyev a decis să nu participe. În ciuda acestui fapt, Pashinyan, Macron și președintele Consiliului European, Charles Michel, ar urma să fie prezenți.

Mulți lideri ai UE au condamnat operația azeră, iar Armenia a acuzat Azerbaidjanul de epurare etnică - o acuzație negată de Baku, care a declarat că armenii din Nagorno-Karabah sunt bineveniți să rămână.

Se așteaptă ca prim-ministrul armean Nikol Pashinyan să participe la summit, iar oficialii europeni au declarat că sunt interesați să găsească modalități de a ajuta guvernul să facă față crizei umanitare imediate și de a furniza sprijin politic și economic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel