Biden, discurs istoric: Democrația este în pericol / Izolaționismul nu era răspunsul acum 80 de ani și nu este răspunsul nici astăzi

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Președintele american Joe Biden a avertizat joi, la 80 de ani de la Ziua Z, că democrația din întreaga lume este în pericol, în timp ce liderii au marcat debarcările din 1944 în Franța ocupată, care au contribuit la înfrângerea Germaniei în Al Doilea Război Mondial.

Bântuit de războiul de astăzi din Europa, după invazia Rusiei în Ucraina, Biden, regele Charles al III-lea al Marii Britanii, prim-ministrul canadian Justin Trudeau și președintele francez Emmanuel Macron au adus un omagiu zecilor de mii de trupe aliate care au asaltat plajele Normandiei în nordul Franței pe 6 iunie 1944.

Comemorările au oferit, de asemenea, un cadru extrem de simbolic pentru discuțiile despre modul în care Kievul poate recâștiga terenul pierdut după avansurile rusești, președintele ucrainean Volodimir Zelenski participând la o ceremonie internațională alături de toți liderii.

Biden a spus că Ziua Z a arătat necesitatea alianțelor internaționale și a promis că nu va abandona niciodată Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, într-un atac direct la adresa rivalului său electoral, fostul președinte Donald Trump, care a pus sub semnul întrebării importanța organizațiilor precum NATO.

„Trăim într-o perioadă în care democrația este mai amenințată în întreaga lume decât în orice moment de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a spus Biden.

„Izolaționismul nu era răspunsul acum 80 de ani și nu este răspunsul nici astăzi”, a spus el.

„Adevăratele alianțe ne fac mai puternici - o lecție pe care mă rog ca noi, americanii, să nu o uităm niciodată.”

„Nu se va termina acolo”


Biden a mai promis că, sub conducerea sa, Statele Unite „nu vor renunța” la Ucraina „pentru că, dacă o facem, Ucraina va fi subjugată și nu se va termina acolo”.

„Vecinii Ucrainei vor fi amenințați, întreaga Europă va fi amenințată”, a adăugat el, descriindu-l pe președintele rus Vladimir Putin ca pe un „tiran însetat de dominație”.

El a spus că a ceda în fața bătăușilor sau a „se pleca în fața dictatorilor” este „pur și simplu de neconceput”.

Kievul a cerut Europei să își intensifice sprijinul militar, Rusia câștigând în ultimele luni un avantaj pe câmpul de luptă și crescând îngrijorările cu privire la ceea ce ar putea însemna o președinție Trump pentru conflict.

„Aliații au apărat libertatea Europei atunci, iar ucrainenii o fac acum. Unitatea a prevalat atunci și adevărata unitate poate prevala și astăzi”, a spus Zelenski într-o postare pe X.

La sosirea la ceremonie, el a dat mâna cu veteranii în scaune cu rotile, aplecându-se în semn de respect față de aceștia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel