SUA pregătesc acțiuni pentru a evita criza europeană de gaze dacă fluxul din Rusia este întrerupt, în timp ce discuțiile menite să dezamorseze tensiunile continuă.
Joe Biden a spus că va lua în considerare sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin dacă Rusia invadează Ucraina, în timp ce liderii occidentali își intensifică pregătirile militare și fac planuri pentru a proteja Europa de oprirea gazului rusesc.
Amenințarea cu sancțiuni a venit în momentul în care NATO a plasat forțele în așteptare și a întărit Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă (citește AICI), ca răspuns la masarea de trupe ruse în apropierea graniței cu Ucraina.
Biden a spus că dacă Rusia va ataca ar fi „cea mai mare invazie de la cel de-al doilea Război Mondial” și „ar schimba lumea”. Președintele a precizat că va lua în considerare adăugarea de sancțiuni directe împotriva lui Putin la o serie de măsuri în curs de elaborare.
"Da. Aș avea în vedere asta”, a spus Biden, întrebat de reporterii de la Washington despre sancțiunile împotriva lui Putin.
Un înalt oficial american a stabilit sancțiuni economice „cu consecințe masive” care depășesc cu mult măsurile anterioare implementate în 2014, după ce Rusia a invadat regiunea Crimeea.
Rusia neagă faptul că plănuiește un atac și spune că actuala criză este condusă de acțiunile NATO și ale SUA. Kremlinul cere garanții de securitate din partea vestului, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu accepta niciodată Ucraina ca membru. Moscova vede fosta republică sovietică ca un tampon între Rusia și țările NATO, conform The Guardian.
CITEȘTE ȘI - Şedinţă a CSAT la Cotroceni despre situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO
Statele Unite au avertizat marţi Belarusul că se expune unei riposte 'rapide' şi 'ferme' dacă permite Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina, transmite AFP.
'În acelaşi mod în care i-am spus clar Rusiei că va plăti scump' pentru o eventuală invazie, 'în ultimele zile, i-am spus clar şi Belarusului că, dacă permite utilizarea teritoriului său pentru un atac împotriva Ucrainei, va suferi o ripostă rapidă şi fermă din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri', a avertizat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.
'Dacă ar începe o invazie din Belarus, dacă soldaţii ruşi ar fi staţionaţi permanent pe teritoriul său, NATO şi-ar putea revizui, de asemenea, postura în ţările care se învecinează cu Belarusul', a mai subliniat el.
Săptămâna trecută, în mijlocul unei confruntări cu Moscova, Washingtonul s-a declarat îngrijorat de un proiect de reformă constituţională din Belarus care ar permite desfăşurarea de arme nucleare ruseşti în această ţară care se învecinează cu Ucraina şi Polonia.
În mod similar, responsabili americani au estimat că exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate de Belarus au mers 'cu mult dincolo de normal' şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în această fostă republică sovietică rămasă unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu