Biden intră de urgență în "Situation Room" în timp ce Iranul amenință cu un atac asupra Israelului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Joe Biden are programată o întâlnire de urgență cu echipa sa de securitate în Situation Room pe fondul unui posibil nou război în Orientul Mijlociu.

Președintele Joe Biden are programată o întâlnire cu echipa sa de securitate națională în Situation Room în cursul serii, pe fondul tensiunilor sporite dintre Iran și Israel.

Republica Islamică ar putea ataca Israelul în următoarele 24 până la 48 de ore în urma unui atac major al Hezbollah care s-a soldat cu rănirea a doi soldați IDF, au avertizat diplomați occidentali de top.

Secretarul de stat Anthony Blinken a declarat ieri la G7 că un atac ca răspuns la uciderea de către Israel a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, și a lui Fuad Shukr, la Beirut, este iminent, după cum a relatat Axios.

Între timp, secretarul apărării Lloyd J. Austin III ar fi vorbit duminică cu omologul său israelian Yoav Gallant pentru a asigura statul evreu de sprijinul SUA.

Ar fi a doua oară în timpul crizei în creștere din Orientul Mijlociu când Iranul atacă direct Israelul, prima dată fiind în aprilie, când a trimis o salvă de rachete și drone peste noapte.

Dar, spre deosebire de atacul din aprilie, SUA a recunoscut într-o convorbire privată cu membrii G7 că nu știe cum va arăta atacul de represalii așteptat.

"Ei vor vedea rezultatul greșelii lor. Vor vedea când, cum și unde își vor primi răspunsul"

Cu toate acestea, Iranul a semnalat în mod clar că intenționează să își atace inamicul, susținând că are "dreptul legal" de a răspunde asasinării lui Haniyeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, declarând într-o conferință de presă: "Nimeni nu are dreptul de a se îndoi de dreptul legal al Iranului de a pedepsi regimul sionist".

Între timp, șeful Gărzii Revoluționare paramilitare a țării, generalul Hossein Salami, a amenințat Israelul, avertizând că statul își "sapă propria groapă" continuând războiul împotriva grupării teroriste Hamas. 

"Ei vor vedea rezultatul greșelii lor. Vor vedea când, cum și unde își vor primi răspunsul", a declarat Salami într-un discurs.

Amenințările Iranului vin la doar câteva ore după ce Hezbollah, sprijinit de regimul iranian, a lansat un grup de 30 de rachete din Liban spre Galileea superioară.

Imaginile aparaturilor de supraveghere Stark din regiune au arătat sistemul israelian de apărare aeriană Iron Dome lansând rachete defensive pentru a intercepta barajul.

În ciuda acestui fapt, doi soldați israelieni au fost răniți în atac, care a declanșat și un incendiu în nordul Israelului.

Hezbollah a declarat într-un comunicat că a vizat o bază militară din nordul Israelului ca răspuns la "atacurile și asasinatele" efectuate de Israel în mai multe sate din sudul Libanului.

Escaladarea tensiunilor dintre Israel, Hezbollah și Iran a dus la creșterea temerilor privind izbucnirea unui război total în Orientul Mijlociu între Israel și actorii proxy ai Teheranului. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că națiunea sa se află deja într-un "război pe mai multe fronturi"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că națiunea sa se află deja într-un "război pe mai multe fronturi" cu Iranul, adăugând în cadrul unei reuniuni a Cabinetului de duminică că Israelul este pregătit pentru orice scenariu.

Netanyahu a fost, de asemenea, acuzat că nu este "sincer interesat de o încetare a focului", în condițiile în care Haniyeh din Hamas a fost principalul negociator al grupării teroriste pentru încetarea focului.

Expertul în Orientul Mijlociu Andreas Krieg a declarat că uciderea acestuia, precum și a lui Shukur, a distrus luni de muncă depusă de mediatorii americani, qatarezi și egipteni.

În ciuda retoricii din ce în ce mai axate pe război și a speranței tot mai mici de încetare permanentă a focului, mulți dintre aliații Israelului depun eforturi pentru a reduce tensiunile din regiune.

În cadrul reuniunii G7 de duminică, SUA a declarat că alegerea sa de a-și spori capacitatea militară în regiune a fost pentru a consolida apărarea.

Se pare, de asemenea, că le-a cerut celorlalți membri să exercite presiuni diplomatice asupra Israelului, Iranului și Hezbollah în încercarea de a atenua tensiunile.

Miniștrii G7 au afirmat într-o declarație: "Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la nivelul ridicat de tensiune din Orientul Mijlociu, care amenință să declanșeze un conflict mai larg în regiune". 

"Îndemnăm toate părțile implicate să se abțină de la perpetuarea actualului ciclu distructiv de violență prin represalii, să reducă tensiunile și să se angajeze în mod constructiv în vederea detensionării. Nicio țară sau națiune nu are de câștigat de pe urma unei noi escaladări în Orientul Mijlociu", se mai regăsește în declarație.

Între timp, mai multe națiuni au ordonat cetățenilor lor să părăsească regiunea

Între timp, mai multe națiuni au ordonat cetățenilor lor să părăsească regiunea, pe fondul temerilor că măsurile diplomatice de contracarare a tensiunilor crescânde vor eșua.

Japonia și Turcia le-au cerut astăzi cetățenilor lor să părăsească Libanul, în timp ce Franța și Italia le-au cerut cetățenilor lor să plece cu o zi înainte.

Israelul a promis să distrugă Hamas ca represalii pentru atacul său fără precedent din 7 octombrie asupra Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1197 de persoane, majoritatea civili, potrivit unei numărători AFP bazate pe cifre oficiale israeliene.

De asemenea, militanții au capturat 251 de ostatici, dintre care 111 sunt încă ținuți captivi în Gaza, inclusiv 39 despre care armata spune că sunt morți.

Campania de represalii a Israelului a ucis cel puțin 39 583 de persoane în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas, care nu face diferență între decesele civililor și ale militanților, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel