Biden la summit-ul NATO, discurs clar și puternic după eșecul de la dezbaterea din iunie. România a fost menționată

foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters

Președintele SUA, Joe Biden, s-a angajat să apere cu fermitate Ucraina împotriva invaziei Rusiei la summitul NATO de marți de la Washington, folosind scena globală pentru a demonstra aliaților din țară și din străinătate că încă poate conduce, scrie Reuters.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a fost supus unor întrebări dure timp de 12 zile despre capacitatea sa de a ocupa funcția, în contextul în care unii dintre colegii săi democrați de pe Capitol Hill și donatorii campaniei se tem că va pierde alegerile din 5 noiembrie după o prestație slabă în dezbaterea din 27 iunie.

"Putin nu vrea nimic mai puțin, nimic mai puțin decât subjugarea totală a Ucrainei. și să șteargă Ucraina de pe hartă”, a spus Biden în discursul său de deschidere adresat statelor membre NATO la summit. „Ucraina poate și va opri pe Putin.”, a adăugat el.

Casa Albă speră că el poate întoarce pagina unei perioade dificile din președinția sa cu cel mai important discurs politic de la dezbatere, deși unii diplomați la summit au spus că daunele sunt greu de șters. Marți, Biden a vorbit de pe un teleprompter cu o voce puternică și încrezătoare și a evitat în mare parte gafele verbale și semnele de confuzie care au marcat prestația sa din dezbatere.

Biden a fost înconjurat de pereții aurii ai sălii federale unde a fost semnat tratatul care a creat NATO, discursul său fiind încadrat de performanțe muzicale impresionante ale trupei US Marine Corps. "Astăzi NATO este mai puternică decât a fost vreodată în istoria sa”, a spus el. Biden a respins apelurile de a se retrage din cursa împotriva republicanului Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, promițând să-l învingă în noiembrie. Până acum, a menținut sprijinul public al majorității elitei partidului său.

Președintele SUA a făcut din restabilirea alianțelor tradiționale în străinătate piesa centrală a politicii sale externe după ce Trump a contestat aliații ca parte a abordării „America First”. Câștigătorul alegerilor din noiembrie ar putea avea un impact substanțial asupra viitorului NATO, al Europei și al restului lumii.

"Nu vedem cum poate reveni după dezbatere”, a spus un diplomat european, care a respins discursul de marți ca dovadă a rezistenței lui Biden pentru că a fost scris. "Nu-mi pot imagina că va fi la cârma SUA și NATO pentru încă patru ani.” Trump a sugerat că, având un al doilea mandat, nu va apăra membrii NATO dacă aceștia vor fi atacați militar și nu vor îndeplini ținta de cheltuieli de apărare a alianței de 2% din PIB-ul lor anual. De asemenea, a pus sub semnul întrebării cantitatea de ajutor acordată Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei.

Biden și-a încheiat remarcile surprinzându-l pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu Medalia Prezidențială a Libertății, așezând cea mai înaltă distincție civilă americană în jurul gâtului politicianului norvegian și creditându-l cu revigorarea alianței de 32 de membri.

Ucraina luptă pentru mai mult

Piesa centrală a summitului NATO este stabilirea de noi angajamente de ajutor militar și umanitar pentru Ucraina. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a spus că summitul va consolida și mai mult drumul țării devastate de război către aderarea la NATO. Biden și liderii Germaniei, Italiei, Olandei și României au emis o declarație comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunțând livrarea a cinci sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot și alte sisteme strategice pentru a proteja orașele, civilii și soldații ucraineni.

Aceștia au spus că sisteme suplimentare de apărare aeriană strategică vor fi anunțate anul acesta. Zelenski, care a ajuns marți la Washington și urmează să se întâlnească cu Biden joi, a spus că Ucraina are nevoie de un minim de șapte sisteme Patriot, un obiectiv atins prin noile livrări anunțate marți. "Luptăm pentru garanții suplimentare de securitate pentru Ucraina - și acestea sunt arme și finanțe, sprijin politic”, a spus Zelenski pe rețelele de socializare.

Ucraina dorește în cele din urmă să se alăture NATO pentru a preveni alte atacuri viitoare ale Rusiei, dar candidații trebuie să fie aprobați de toți membrii alianței, dintre care unii sunt reticenți în a provoca un conflict direct cu Rusia. Unii membri doresc ca alianța să clarifice că Ucraina se îndreaptă „ireversibil” către NATO și sunt dornici să includă în declarația summitului un limbaj dincolo de angajamentul alianței de anul trecut că "viitorul Ucrainei este în NATO”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel