Biden: Netanyahu nu face suficient pentru a salva ostaticii și a asigura acordul de încetare a focului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Joe Biden susține că Benjamin Netanyahu nu face suficient pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

Președintele Joe Biden a declarat luni că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu face suficient pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas și a adăugat că este "aproape" de a prezenta un acord final negociatorilor. Se caută o formulă prin care ostaticii vor fi aduși acasă, iar focul se va opri în Gaza.

"Suntem foarte aproape de asta", a spus el când a fost întrebat de CNN dacă intenționează să prezinte o propunere finală.

Comentariile președintelui au venit în timp ce se întorcea la Casa Albă pentru a se întâlni cu oficialii americani. Aceștia au lucrat la un acord care să obțină cele două mari obiective, eliberarea ostaticilor și oprirea focului.

Vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat la președinție, plănuia, de asemenea, să participe la întâlnire înainte de a se alătura lui Biden pentru un eveniment de campanie în Pittsburgh.

Întrebat luni dacă Netanyahu face suficient pentru a ajunge la un acord, Biden a spus simplu: "Nu"

Eforturile de eliberare a ostaticilor au căpătat o nouă urgență în weekend, odată cu descoperirea cadavrelor a șase ostatici într-un tunel sub orașul Rafah din sudul Gaza, inclusiv cetățeanul israeliano-american Hersh Goldberg-Polin.

Decesele au stârnit indignare în interiorul Israelului, ducând la proteste enorme și la o grevă națională luni. Demonstranții i-au cerut lui Netanyahu să lase deoparte ambițiile politice pentru a ajunge la un acord care să permită eliberarea ostaticilor.

Întrebat luni dacă Netanyahu face suficient pentru a ajunge la un acord, Biden a spus simplu: "Nu".

Răspunsul său într-un singur cuvânt a rămas marcat de reticența de a-l critica pe Netanyahu în public, dar a reflectat totuși frustrările profunde din interiorul Casei Albe față de modul în care liderul israelian a gestionat conflictul și discuțiile privind luarea de ostatici.

"Este șocant faptul că președintele Biden încearcă să pună presiune pe prim-ministrul Netanyahu și nu pe liderul Hamas"

O sursă israeliană de rang înalt a criticat declarația lui Biden, spunând: "Este șocant faptul că președintele Biden încearcă să pună presiune pe prim-ministrul Netanyahu, care a fost de acord atât cu propunerea președintelui pe 31 mai, cât și cu propunerea americană de punte pe 16 august, și nu pe liderul Hamas, Sinwar, care continuă să se opună oricărui acord".

"Declarația președintelui este, de asemenea, periculoasă, deoarece vine la câteva zile după ce Hamas a executat 6 ostatici, inclusiv un cetățean american", a completat sursa.

Un oficial american a răspuns la aceste critici spunând: "Președintele a fost clar că Hamas este responsabil pentru uciderea lui Hersh și a celorlalți, iar liderii Hamas vor plăti pentru crimele lor. De asemenea, el cere de urgență guvernului israelian să asigure eliberarea ostaticilor rămași dispăruți".

Oficialii americani au declarat că moartea celor șase ostatici în weekend va pune probabil o nouă presiune asupra lui Netanyahu pentru a ajunge la un acord, deși oficialii au mai spus că ridică semne de întrebare cu privire la cât de serios este Hamas în ceea ce privește ajungerea la un acord.

Întrebat luni cum ar fi diferit noul acord finalizat de alte propuneri eșuate, Biden a răspuns: "Speranța izvorăște veșnic".

Biden, care a vorbit duminică cu părinții lui Goldberg-Polin, a spus că mesajul său pentru ei a fost "nu renunțăm, vom continua să împingem pacea cât de tare putem", conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel