Președintele Joe Biden a fost recent implicat într-o nouă controversă, la doar o zi înainte de comemorarea a 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.
În timpul unei conferințe de presă susținute ieri, Biden a făcut o declarație considerată o gafă majoră, afirmând că „Fac 11 septembrie” („I’m doing the 9/11”), într-un moment în care discuta despre programul său pentru zilele următoare.
Președintele, în vârstă de 81 de ani, răspundea unei întrebări despre activitățile sale din viitorul apropiat, menționând că urma să participe la celebrarea zilei de naștere a nepoatei sale la New York.
„Mă duc la sărbătorirea zilei de naștere a nepoatei mele la New York”, a spus acesta pe peluza Casei Albe, înainte să urce la bordul elicopterului Marine One.
Apoi a continuat: „Apoi ne vom uita la dezbatere, iar mâine (miercuri) fac 11 septembrie (’I’m doing the 9/11’)”.
JUST IN - US President Biden: "Tomorrow, I'm doing 9/11." pic.twitter.com/iViYmAlRJa
— Megh Updates ????™ (@MeghUpdates) September 11, 2024
Declarația lui Biden a fost imediat amplu comentată pe rețelele sociale, stârnind critici și ironii. Grupul de cercetare al Partidului Republican, RNC Research, a distribuit rapid videoclipul pe platforma X (fostul Twitter), comentând sec: „Au!”.
Contextul în care Biden a făcut această afirmație se referea la participarea sa la ceremonia de comemorare a celor 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, care a avut loc la World Trade Center din Manhattan, reconstruit după distrugerea sa completă în urma atentatelor.
Această eroare verbală a adăugat presiune asupra președintelui, care a fost deja subiectul multor critici din partea colegilor săi democrați.
De la începutul anului, mai multe gafe publice au generat îngrijorări cu privire la capacitatea sa de a conduce.
Însă, în urma presiunilor venite din partea propriei tabere, Biden a decis să nu candideze pentru un nou mandat, lăsând loc vicepreședintei Kamala Harris să își asume rolul de candidat principal al Partidului Democrat.
Harris s-a confruntat cu Donald Trump într-o dezbatere tensionată ieri și, la o zi după acest eveniment, cei doi s-au întâlnit din nou la New York, la ceremonia de comemorare de la World Trade Center.
Foto: Agerpres
Citește mai multe aici: Cum s-a pus la cale cel mai devastator atentat terorist din istorie, cunoscut ca "9/11". "Două bețe, o liniuță și un tort cu un băț în jos — ce este?"
Pe 11 septembrie 2001, o serie de atacuri teroriste coordonate au zguduit Statele Unite și întreaga lume, lăsând în urmă o tragedie de proporții uriașe. Atacurile, comise de gruparea extremistă islamistă al-Qaeda, au vizat simboluri majore ale puterii economice și militare ale Americii, culminând cu distrugerea complexului World Trade Center (WTC) din New York și avarierea Pentagonului.
World Trade Center, situat în Manhattanul de Jos, era un complex comercial vast, întins pe 16 acri, care includea șapte clădiri, o piață mare și un centru comercial subteran. Piesa centrală a complexului erau cele două turnuri-gemene, cunoscute sub numele de Twin Towers.
În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, întreaga zonă a fost distrusă în urma unui atac terorist care a devenit cunoscut sub denumirea de "9/11".
Turnurile Gemene, 1 WTC (North Tower) și 2 WTC (South Tower), erau cele mai înalte clădiri din New York, fiecare având 110 etaje. La momentul finalizării lor, în 1973, acestea erau cele mai înalte clădiri din lume.
În turnuri, peste 35.000 de oameni și 430 de companii găzduiau spații de birouri, atrăgând zilnic aproximativ 70.000 de turiști și navetiști.
Complexitatea și dimensiunea acestor clădiri erau impresionante. Fiecare turn cântărea peste 250.000 de tone și conținea 99 de lifturi și 21.800 de ferestre.
Foto: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu